De grootste Nederlandse rockband is niet meer. Golden Earring werd stopgezet na de diagnose van ASL bij George Kooymans in 2021. De band kende toen de oudste bandsamenstelling van de wereld. Inmiddels wordt er hard gewerkt om een tribute show voor de band te organiseren. De Earring & ik zal in het eerste kwartaal van 2024 plaatsvinden.

Nu is het tijd om nog even na te genieten van het succesvolle album Cut. Het album viert zijn 40ste verjaardag!

Shell Schellekens

Golden Earring koos voor een nieuwe producer Shell Schellekens. Robert Jan Stips is weer van de partij.  Stips was al te horen op de albums Switch en To The Hilt en was inmiddels vast lid van Nits.  Urban Heroes zanger Evert Nieuwstede zorgt voor de achtergrondvocalen en producer Dick Maas werd gevraagd voor de video van Twilight Zone.

Het clipje werd een film dat in de wereld nogal veel vragen opriep. Grensoverschrijdend zou men het nu noemen.  Dat is dan ook de reden waarom na zo veel tijd nu de clip op Youtube staat met 18 jaar en ouder onderschrijving.

Twilight Zone

Kortom dat helpt en ‘Twilight Zone’ werd een grote hit in de wereld en een waardig opvolger voor Radar Love. De bas-lijn is heerlijk en horen we al in de ‘Last of the Mohicans’ de lange versie met de heerlijke solo van Kooymans behoort nog tot een van de mooiste muziekmomenten ooit.  Het werd uit de clip gehaald maar live is het een heerlijke bodem om op de improviseren. Zowel drummer Cecar Zuiderwijk als Kooymans  gingen hierop los.

Het album begint sterk met ‘The Devil Made Me Do It’ en de akoestische gitaren op ‘Chargin Up My Batteries’ zouden nu getokkeld worden om er een singer-songwriters song van te maken. En ‘King Dark’, dat als b-kantje van Twilight Zone werd geperst staat op dit album.

Extra songs

Het album krijgt een volledig inkijkje in de demo takes van toen. De heren zijn gaan neuzen in de la van de mastertapes en hebben hier het beste uitgehaald. Het brengt geen nieuwe songs maar mooie takes waaronder een jazzy uitvoering van ‘Shadow Avenue’ en ‘Don’t Be Silly’, dat zeker geen afvallers zijn wanneer het album op cd zou zijn uitkomen. Een alternatieve tekst van ‘Future’ en we begrijpen de wijziging van de uiteindelijk uitgebrachte versie. Een uitdagend intro van Devil Made Me Do It met doorlopende gitaarsolo lick in het refrein.
Opvallend is de Twilight Zone 2- 82 waar het intro door de gitaar van Kooymans wordt gespeeld.

Het blijft een iconisch album voor de Nederlandse popmuziek al wordt dat nu nog niet zo gezien. De waarde van dit album is meer dan alleen de songs. Het werd wederom een mijlpaal voor Golden Earring die de Nederrock over de wereld bracht. Soms groter wordt aangeschreven dan in Nederland zelf. Hierdoor opende het vele deuren voor het latere Nederlands muzikaal talent.

Enkele jaren later zou de band met ‘When The Lady Smiles’ wederom voor een discussie in video clip-land-zorgen… Deze Dick Maas sessions met diverse clips is de 3de deel en dvd voor dit album

6 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »