Friendship – Love The Stranger


Love The Stranger is het debuutalbum op een major label van de Amerikaanse formatie Friendship. Onder de bezielende leiding van singer/songwriter, dichter én voormalig garnalenvisser Dan Wriggins brengt de band ons een geluid op het snijvlak van Roots en Americana.

Korte “outtakes” of demo’s

Dit album kent maar liefst zeventien tracks en een speeltijd van drie kwartier waarbij we moeten opmerken dat er ook enkele korte muzikale “outtakes” die misschien nog wel verder uitgewerkt hadden kunnen, nee misschien wel moeten worden zoals ‘Blue Canoe’, het akoestische ‘Love’s’ en het melancholische ‘Kum &Go. Wriggins vertelt over hierover: “We all got to stretch out, chase our personal musical fixations, and build on each others’ work”. Evengoed is opener ‘St Bonaventure’ richtinggevend waarbij de warme klanken van de pedal steel, de gitaren, de vocale harmonieën maar ook de wat lijzige stem van Wriggins als het ware de huiskamer instromen. Vervolgens is daar het lome ‘What’s The Move’ dat vooral door de atmosferische gitaren kleur krijgt en de vocale bijdrage van Jess Shoman (Tenci).

Iedereen bespeelt minimaal vier instrumenten

Opvallend is dat de band op Love The Stranger overal in balans klinkt. Ook bij de tweede single ‘Hank’ die vergezeld gaat van een door Joe Pera gemaakte clip. Dit fraaie staaltje Alt-Country staat loodrecht tegenover het minimalistische maar prachtig ingetogen ‘Alive Twice’ en vormt misschien wel de voorbode voor het stevigere ‘Ryde’ dat we verderop tegenkomen. Zo blijft Love The Stranger muzikaal interessant, mede doordat alle bandleden eigenlijk multi-instrumentalisten zijn en die gave ook toepassen. ‘Chomp Chomp’ krijgt door de Melodica kleur op de wangen en bij ‘Ramekin’ pakt de band weer terug naar de Alt Country, misschien wel het geluid dat het beste bij de stem van Wriggins past. Het slot van het album wordt gevormd door wederom twee sterke tracks; ‘Ugly Little Victory’ met fraaie gitaarlijnen en de wat meer ingetogen afsluiter ‘Smooth Pursuit’ bewijzen de kundigheid van deze band om een knap album af te leveren. Met Love The Stranger zal de band waarschijnlijk een groter publiek gaan aanspreken en dat is volkomen terecht. Veel luisterplezier. 

4 augustus 2022
In dit bericht: