FKA twigs – Caprisongs


“Hey, I Made U A Mixtape, Because When I Feel You I Feel Me” horen we Tahliah Debrett Barnett Alias FKA twigs fluisteren aan het begin van openingstrack ‘Ride The Dragon’ als ze een cassettebandje in de recorder stopt…. . Maar na een minuut valt de vertrouwde R&B-beat in en horen we de 33-jarige Britse singer/songwriter weer in haar volle glorie. Want we moeten terug naar 2019 toen haar laatste album Magdalene uitkwam.

R&B zoals we dat van FKA twigs gewend zijn

Die “Mixtape” zoals Tahliah die in haar eerste zin aankondigt blijkt een verzameling te zijn van nieuwe R&B songs en een aantal interludes en dat wordt bij elkaar gehouden door diverse kleine gesprekjes en zinnetjes. Ga maar na, van de 17! tracks horen we op zeven nummers een diversiteit aan aansprekende artiesten hun opwachting maken en zonder de interludes blijven er nog een kleine zeven nummers over waar de R&B zangeres de schijnwerpers op haar alleen gezet ziet worden. En ook dan is het met recht een mixtape waar we naar luisteren. ‘Meta Angel’ begint eerst met een opname van persoonlijke ontboezemingen maar daarna trakteert Tahliah ons wel op datgene waarmee ze al eerder succes had; een ijzersterke R&B-song met verrassende wendingen. Ook ‘Oh My Love’ en ‘Lightbeamers’ zijn soepele en aangename R&B nummers en verrast de Britse ons op het triphop-achtige ‘Minds Of Men’ met haar Sopraanstem.

Lijst van meewerkende artiesten

Een complete rij bekende en minder bekende namen maken dus hun opwachting. Op ‘Honda’ is het Brits-Gambiaanse Pa Salieu die zijn opwachting maakt en op ‘Papi Bones’, één van de hoogtepunten met een lekker Jamaicaanse vibe, is het Shygirl die de aandacht trekt. Maar waarschijnlijk is The Weeknd wel de meest opvallende naam; met ‘Tears In The Club’ probeert Tahliah al dansend afstand te nemen van haar ex Shia Labeouf, tegen wie ze een aanklacht heeft lopen vanwege seksueel en emotioneel misbruik. Hoe actueel! Dystopia levert een bijdrage op ‘Which Way’, een opzwepend nummer en de Afrobeat-klanken op ‘Jealousy’ zijn niet vreemd als we Nigeriaanse zanger Rema zijn deuntje horen zingen. Naast het al eerder genoemde ‘Tears In The Club’ is ‘Darjeeling’ ook een geslaagde samenwerking; Smith en Twigs vullen elkaar vocaal perfect aan en Unknown T trakteert ons nog op een rap.

Samenhangend geheel of een echte mixtape?

Caprisongs is dus niet altijd even samenhangend; een nummer als ‘Pamplemousse’ wordt jammer genoeg niet echt uitgewerkt waardoor het een soort demo blijft en ook de Caprinsongs interlude met een blaffende hond voegt niet veel toe terwijl er op ‘Track Girl Interlude’ weer flarden van gesprekken terug te horen zijn. Anderzijds is Caprisongs juist datgene waar een mixtape voor staat en slaagt twigs er toch weer in om een aantal R&B-pareltjes uit te brengen. Laten we ervan uit gaan dat Caprisongs een opmaat is naar een nieuw volwaardig album. Veel luisterplezier. 

18 januari 2022
In dit bericht:
Translate »