Faye Webster, 26 jaar en afkomstig uit en woonachtig in Atlanta is terug met haar nieuwste album Undressed At The Symphony. Het is alweer haar vijfde album en nadat nummers als ‘Kingston en ‘I Know You’, beide afkomstig van haar laatste album I Know I’m Funny Haha, via TikTok viraal gingen is haar bekendheid aanzienlijk gestegen.

 

Muzikaal een nieuwe richting

De vraag is of al deze bekendheid bij de schuchtere Faye past want ook op dit nieuwe album klinkt de Amerikaanse singer/songwriter in de kern ingetogen en bescheiden. Succes is mooi maar in de spotlights staan is toch een andere kant van die medaille. Muzikaal maakt ze op Undressed At The Symphony wel een beweging en slaat ze een wat andere weg in. Ze laat het wat meer Country en R&B georiënteerde geluid met die typische “twang” achter zich en verschuift wat binnen het muzikale spectrum. Voor de opnames toog de Amerikaanse met haar vaste begeleidingsband naar de Sonic Ranch Studios in Texas. Hiermee creëert ze voor zichzelf, en voor ons, al een stukje zekerheid.

 

Universeel thema liefdesverdriet

Liefdesverdriet, een universeel en dankbaar thema, loopt als een rode draad door dit nieuwe album zoals bij de opener ‘Thinking About You’. Met bijna zeven minuten het langste nummer van dit album horen we haar “I’m asleep in the moment when you’re holding my head / but I want to remember I’ll sleep when I’m dead” zingen. Verder is het vooral de songtitel die ze oneindig blijft herhalen om ons nog maar eens nadrukkelijk mee te nemen in haar psyche en persoonlijke overpeinzingen. Maar het moet gezegd, met Matt Stoessel op gitaar, Nick Rosen op piano, Charles Garner op drums en bassist Bryan Howard verveelt het geen moment.

 

Goede begeleidingsband

Die wat dromerige sound wordt doorgezet op het wat zwaarder aangezette ‘But Not Kiss’ en het rustige ‘Wanna Quit All the Time’ waar de Pedalsteel alle ruimte krijgt rondom de over zichzelf nadenkende Faye. Zo vormen de eerste drie nummers op een haast organische manier een fraai blok. Centraal op het album staat het intieme ‘Lifetime’; een zeer elegant en weelderig nummer waar Faye op een natuurlijke manier steeds ruimtes opvult en waarbij ze zich ook hier weer omringt weet door subtiel muzikale ondersteuning. Overigens herhaalt ze hier het kunstje van de opener want ook hier horen we haar steeds ‘In A Lifetime’ herhalen; alsof ze steeds haar gedachten aan het herhalen is.

 

Uit haar schulp

Maar tussen al deze dromerige nummers durft ze ook uit haar schulp te kruipen al blijft de verbroken liefde het centrale thema zoals bij de uptempo Indiepop-track ‘He Love Me Yeah’(“He pumps my gas so that I don’t get out”). Bij ‘eBay Purchase history’ deelt ze nog maar eens herinneringen om vervolgens bij ‘Lego Ring’, met een vocale bijdrage van jeugdvriend Lil Yachty, alle structuren los te laten en met ‘Feeling Good Today’ noemen we een korte en minimalistische soundscape. Voordat we de ook weer dromerige afsluiter ‘Ttttime’ bereiken is er nog de prachtige titelsong, en ja, ook die gaat over die verloren liefde. Fraai omlijst met pedal steel en piano en halverwege een verrassende break met strijkers is dit het terechte titelnummer. Undressed At The Symphony laat muzikaal een wat andere kant van Faye horen maar dat is prima. Verfrissend om deze nieuwe perspectieven te horen want wat rest is een meer dan prima plaat. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

13 maart 2024
In dit bericht:
Translate »