De Amerikaanse zangeres Eva Cassidy werd vooral bekend door haar coverversie  Fields of Gold van Sting. Met haar sopraan stem veroverde ze de wereld in 1992 met het album The Other Side. Later werd bij haar kanker geconstateerd en overleed in november 1996. Haar succes kreeg ze postuum en zijn er inmiddels 9 albums van haar verschenen.

Dit keer is het een compilatie van songs met het London Symphony Orchestra. Het is duidelijk dat ze een zangeres was met grote potentie. Haar tapes worden optimaal gebruikt en de songs worden hernieuwd gearrangeerd. De keus om vooral covers te zingen was een keus dat nu ook weer terug komt. Vooral de pop jazz versie die ze vertolkte zijn tijdloos.
Het bekende ‘Songbird’ is een bekende versie van haar. Met ‘Autumn Leaves’ weet ze wel raad. Het nummer werd al vertolkt door Frank Sinatra, Nat King Cole en de versie van Roger Williams uit 1955 werd een US hit.  Het zijn veelal songs uit de oude doos waaronder ‘People Get Ready’ van The Impressions. Later vertolkt door Bob Dylan en kent een mooie versie van Rod Stewart en Jeff Beck.
Het traditionele folk nummer ‘Waly Waly’ komt eerder bij het origineel  en het bekende ‘Time After Time’ wat we kennen van Cindy Lauper, krijgt hier meer de originele versie van The Hooters. Het is iets trager, dramatischer en zwaarder.
Dat geldt ook voor het ‘Ain’t No Sunshine’ al past de zware stem van Bill Withers hier beter bij. Met het orkest is het allemaal al wat theatraler van aard. De jazz komt hier met ‘You’ve Changed’ beter tot zijn recht en met het sprookjes nummer en titelsong weet men het album af te sluiten.

Mooi gezongen en de vorm met orkest maakt het juist bijzonder.

3 april 2023
In dit bericht:
Translate »