De rock en blues zangeres/ gitarist uit Finland is een juweeltje of wat ze zelf nog aangeeft, een ruwe diamant. Haar albums zijn nog wat ondergewaardeerd. De mix van rock en blues is zo divers dat ze bij beide partijen moeilijk onder te brengen valt. Dat mag geen probleem zijn, toch lijkt het erop dat Lyytinen bij de rock liefhebbers als bij de blues liefhebbers een introductie nodig heeft.

Met de soul van Aretha Franklin en de blues van Bonnie Riatt als inspiratiebron, vertrekt Lyytinen naar Zweden om haar muzikale studie te doen. Keert terug in Finland om als eerste vrouwelijke studente af te zwaaien op de elektrische gitaar. Het bracht haar tot support act voor Joe Bonamassa, Robert Plant en Carlos Santana.

De afgelopen jaren verscheen er ieder half jaar een album van de vrouw. Met ‘Waiting for the Day’ uit 2022 als verrassende doorbraak. Ze ontving een blues award hiervoor. Het album Another World verscheen afgelopen juni en nu is er weer een live album.

Live albums

Alweer een live album? Met Live in London wist ze haar eerste live album te brengen en in de Covid tijd heeft ze de Lockdown Live album uitgebracht. Nu is er een nieuw live album dat de show van het succesvolle album ondersteund. Het is dan ook niet vreemd dat er veel songs van het album hierop staan.

Met een sterke opening ‘Diamond On The Road’ is dat ook een prima titel voor het album. Met heerlijk gitaarspel van ‘Bad Seed’ en ‘Last Girl’ weten we weer waar haar kracht ligt. Het afsluitend nummer ‘The End of Music’ van 10 minuten onderstreept ze het nog even. Voordat ze hier aan toe geeft hebben we al het mooi lome ‘Never Really Had You’ en van haar recente album, een lange ‘Wedding Day’ gehad.

Het album is dan ook een heerlijk album wanneer je de songs kent. Live is de zang minder krachtig dan op de studioplaat, maar dit album maakt het wel allemaal levendig.

9 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »