Eric Devries – Song & Dance Man


Het vierde soloalbum van de Nederlandse singer/songwriter Eric Devries begeeft zich wederom in het muzikale spectrum van de Americana en Bluegrass. Geen complexe opnametaferelen maar Song & Dance Man is grotendeels live met de samenwerkende muzikanten opgenomen, hetgeen het authentieke geluid absoluut ten goede komt.

Uitstekende Nederlandse sessiemuzikanten

Devries is natuurlijk geen onbekende in de muziekwereld sinds hij eind jaren ’70 in het tijdperk van de Punk het podium betrad. Door de jaren heen is zijn stijl geëvolueerd en bevind hij zich qua muziekstijl tegenwoordig veel meer in de hoek van Americana, Folk en Bluegrass. Voor Song & Dance Man, een afgeleide van een uitspraak van Dylan (“ik ben niet de stem van een generatie, I’m just a song and dance man”), kreeg Devries de hulp van enkele uitstekende Nederlandse muzikanten zoals multi-instrumentalist Janos Koolen (o.a. Mandoline, Banjo, Dobro e.a.), violist Joost van Es, contrabassist Lucas Beukers en Sophie Janne die de mooie harmonieën voor haar rekening neemt.

Een echter verhalenverteller

Devries hanteert op Song & Dance Man vooral de akoestische benadering en daardoor vormt zijn aangename stem vaak het middelpunt van de verhalen die over universele thema’s als liefde, tegenslagen en andere onderwerpen vertellen. Een nummer als het melancholische ‘Matters Of Love’ met mooi en soepel gitaarwerk is hier een sprekend voorbeeld van waarbij Devries bewijst een echte verhalenverteller te zijn en waarbij Sophie voor de warme tweede stem zorgt. Daar tegenover staat het lekker uptempo ‘Little White Lies’ en het door de viool en banjo met Bluegrass doorspekte ‘Jericho Walls’ en ‘Another Round’. De singer/songwriter haalt met het Folkachtige ‘Soften The Ground’ en ‘Don’t Let Me Be’ het beste uit zichzelf waarbij we het fraai gearrangeerde gitaarwerk niet onvermeld mogen laten. Maar ook de in Amsterdam geboren Devries bewaart het mooiste voor het laatst; de sfeervolle ballad krijgt door de klarinet (Koolen) de juiste melancholische lading mee zodat je na de laatste noot nog even alleen met je overpeinzingen achter blijft.

Internationale allure

De man die we ook kennen van Hidden Agenda Deluxe en Matthews Southern Comfort levert met Song & Dance Man zijn eerste soloalbum sinds 2014 af. Het is een eerlijk en oprecht klinkend album geworden waarbij hij zijn talent als singer/songwriter nog maar eens toont. Devries vaart duidelijk wederom zijn eigen koers en dat is er eentje die onze landsgrenzen ver overstijgt. Veel luisterplezier.

  

6 december 2021
In dit bericht:
Translate »