Op 11 februari was de albumrelease van Entoto Band in Paradiso en de komende periode is dit bijzondere collectief op diverse podia te bewonderen.

 

“Ethiofunk!”

De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt om deze plaat samen te stellen. De gezamenlijke inspanning tussen Ethiopische en Eritrese muzikanten levert een bijzonder fraai album af dat we (uiteraard) het beste onder “Worldmusic” kunnen scharen. Het kan natuurlijk niet anders dat met muziek uit Oost Afrika de ritmes groovy zijn en de band omschrijft hun sound zelf als “Ethiofunk”! Zonder iemand van het muzikale collectief tekort te doen noemen we met zangeres Helen Mengestu, gitarist Joep Pelt en saxofonist Amanyal ‘Million’ Tewelde waarschijnlijke de sleutelfiguren van de band.

 

Muziekgeschiedenis

Het is lastig zo niet ondoenlijk om de herinterpretaties van bestaande nummers uit de beide landen te beoordelen. Eén van de beroemdste nummers uit de Ethiopische muziekgeschiedenis en dus ook terug te vinden in diverse interpretaties is waarschijnlijk Yèkèrmo Sèw en ook deze uitvoerig is meer dan prijzenswaardig. Met ‘Aifalkn Gehrnete’ krijgen we een fraai stukje Afrikaanse Bluesrock en met het swingende en opzwepende ‘Belomi Benna’ is het niet mogelijk om stil te blijven zitten. Mooi om deze manier kennis te maken met een stukje wereldmuziek. Soms wat chaotisch maar altijd met passie. Veel luisterplezier!

 

17 februari 2023
In dit bericht:
Translate »