De Britse indierock band bestaat dit jaar 20 jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een heerlijk album vol dance, beats, gitaren en rock. Daar waar deze band een fijne mix  van weet te maken. De band uit Birmingham met Tom Smith is vooral een album band. De grote hits ‘Papillon’ en ‘The Racing Rats’ is alweer zo’n 15 jaar geleden. Toch weet de band zich ieder album te verbeteren.

Dat geldt ook weer met dit album EBM. Het album komt 4 jaar na het recente album Violence en knalt er met de single Heart Attack er direct lekker in. De invloeden van de 80s acts zijn terug te vinden in het ‘Karma Climb’ en de hit  ‘Vibe’. Het doet denken aan een moderne versie van New Order. De hypnotiserende drumbeats en de zangstijl brengt de sfeer naar die tijd. Met het Pet Shop Boys achtige ‘Kiss’ onderstreept de band dit nogmaals.

Toch weet de band de experimentele sound van elektropop opnieuw leven in te blazen met ‘Silence’. Dit is de sound waar de Editors zich onderscheidt ten opzichte van vele indie acts. De spanning in de compositie, de vele geluiden in de elektrosound en de verbindende zang dat in het nummer overgaat in een piano maakt het nummer het juweeltje van het album.

Het is geheel wat anders dan de dance songs ‘Strawberry Lemonade’  en ‘Strange Intimacy’. Kortom weet Editors weer een erg gevarieerd album te brengen al ligt de lijn dicht bij de stevige dance sound. Wellicht een act dat volgend jaar de grote festivals zal afsluiten. 

26 september 2022
In dit bericht:
Translate »