The Doobie Brothers is een Amerikaanse country-rock band uit Californië. In de jaren 70 wist de band klassiekers te maken als ‘The Long Train Running’, ‘China Grove’, ‘What A Fool Believes’ en ‘Listen to the Music’. Deze behoren nog steeds tot de meest gedraaide songs op de radio, en worden over de hele wereld door top-40 bands op feestjes en partijen gespeeld.
Nadat de band aan het begin van de jaren tachtig uit elkaar viel, wist men zich in 1989 te hergroeperen, en dat leverde direct een hit op met ‘The Doctor’. Rond de eeuwwisseling werd het qua bezetting allemaal een wisselvallig verhaal. Toch werd de viervoudige Grammy winnaar het afgelopen jaar in de Rock & Roll Hall of Fame geprestenteerd.

Nu weet de band wederom een album te brengen, ‘De Bevrijding’ ofwel ‘Liberté’. Het is het eerste album sinds 11 jaar met nieuwe eigen songs. Patrick Simmons, Tom Johnston en John McFee zijn samen met John Shanks (Bon Jovi, Melissa Etheridge, Miley Cyrus) in de studio gedoken. Wat volgt is een mix van mainstream poprock, met een vleugje country-pop.

Het album opent met ‘Oh Mexico’, in mijn ogen een matig begin, maar het wordt gedurende het album beter met de herkenbare Doobie Brothers klanken in ‘Just Can’t Do This Alone’, ‘Don’t Ya Mess With Me’ en ‘The American Dream’. Maar ook Shanks’ songs komen aan de beurt. ‘Wherever We Go’ en ‘Cannonball’ hadden ook net zo goed op het nieuwe album van Bon Jovi kunnen staan. Dat wil niet zeggen dat het slechte songs zijn, maar ze sluiten misschien wat minder aan de bij Doobie-fans van weleer. 

10 oktober 2021
In dit bericht: