‘Honesty Of The Hopeful’ is het tweede album van de Dieter van der Westen Band. We kennen de muzikale duizendpoot niet alleen vanwege zijn Folk/Americana georiënteerde werk maar ook vanwege zijn rol in de Nederlands-Marokkaanse band Kasba waarmee hij over de hele wereld speelde.

Ervaren muzikanten

Vanwege de wereldwijde pandemie en de gevolgen daarvan was daar vorig jaar toch wel enigszins verrassend het semi-akoestische The Sun Will Rise Again dat hij samen met zijn broer Eric opnam. Het mag natuurlijk geen verrassing zijn dat Eric ook op dit nieuwe album van Dieter en zijn band zijn opwachting maakt. Daarnaast een kleurrijk palet van andere, ervaren muzikanten zoals Joost Abel op dobro en banjo, Mirte de Graaf op viool, Aron Raams op gitaar en Gijs Anders van Straalen op drums en percussie.

Soms persoonlijk

Op dit nieuwe album bewijst Dieter en zijn band zijn muzikale veelzijdigheid en vertaalt dit in een fraai palet van verhalen die soms persoonlijk zijn zoals bij het melancholieke Folk getinte ‘Bittersweet’; hier vertelt Dieter hoe hij en zijn drie broers opgroeiden in een gezin waar vader aan een manische depressie leed. Dat Van Der Westen zich op Honesty Of The Hopefull niet in een muzikaal hoekje laat drukken wordt als snel duidelijk; het album opent voortvarend met het bluesy ‘Gave my Soul’ terwijl we met het Rootsachtige ‘Homeward Bound’ als vanzelf de dansvloer op gedirigeerd worden, iets wat bij ‘Don’t Wait For My Money’ nog een dunnetjes wordt overgedaan.

Muzikale creativiteit

Mooi is het vrolijke en universele ‘The Sun Will Rise Again’, dat weer een schril contrast vormt met het wat rustige en droefgeestige ‘From Dusk Till Dawn’ waar de vluchtelingenproblematiek centraal staat. Mooi en sfeervol zijn nummers als ‘Hold The Line’ en ‘When Love Meets Hope’ en op het ingetogen en mysterieuze ‘Still Crazy’ wordt nogmaals duidelijk hoe warm de stem van de oudste broer klinkt en perfect kleurt bij het meanderende gitaarspel. Met het akoestische ‘On My Way’, met een fraaie bijdrage van Joost Abel op banjo en Mirte op viool, wordt dit album afgesloten. Met Honesty Of The Hopeful bewijzen Dieter en zijn band hun muzikale creativiteit én vrijdom. Een hele fijne plaat van Nederlandse bodem maar met internationale allure. Veel luisterplezier.

31 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »