In 2020 was Tik-Tok de aanleiding dat het nummer ‘Brazil’ opnieuw leven werd ingeblazen en een nog grotere hit werd. Afgelopen weekend kwam alweer het derde album What Happened To The Beach? uit van de Britse singer/songwriter Declan McKenna.

 

Geen Londen maar Los Angeles

In aanloop naar de release van dit derde album van de 25-jarige Brit waren er een aantal singles vrijgegeven die ons al een aardig beeld gaven van de nieuwe richting die McKenna met dit derde album koos. Geen zware politieke vraagstukken of complexe globale maatschappelijke issues, maar veel meer een album dat dicht bij zichzelf ligt. Zelf zegt hij hier dan ook over: “Any time I tried to be too serious, the songs would get too heavy and the thing I was trying to get at, this idea of a release, was weighed down”. Hij had immers ook al ervaren dat succes soms ook een keerzijde heeft, met name op het gebied van je persoonlijke gezondheid. Resultaat is een album dat echt anders klinkt dan zijn alom geprezen debuut What Do You Think About The Car en diens opvolger Zeros uit 2020. Hij koos voor Los Angeles en niet voor Londen om dit album op te nemen en zocht hierbij de samenwerking met producer Gianluca Buccellati (o.a. Lana Del Rey) om dit nieuwe perspectief vorm te geven.

 

Een andere muzikale richting

Het album komt het best tot zijn recht bij een integrale benadering met daarbij het advies om niet na één luisterbeurt af te haken. Geef het de tijd en beluister What Happened To The Beach? als album en pik er niet één nummer uit vanaf Spotify is het advies. De 25-jarige McKenna opent met ‘WOBBLE’ waarop duidelijk maakt zich op te maken voor een verblijf op een zonnig eiland (“I’m Off To Tenerife / Life’s Really Changed Me”). Vervolgens is daar de al eerder uitgebrachte single ‘’Elevator Hum’ die na een halve minuut ontbrandt in een fijne triphop-achtige groovy track. Dat de Brit het toch niet helemaal kan laten om ergens kritiek over te uiten blijkt wel uit het haast demo-achtige ‘I Write The News’; hier staan de absurde prijzen voor het wonen in Londen centraal.  Het eerste deel van het album wordt afgesloten met de leadsingle ‘Sympathy’, waar de nalatenschap van de The Beatles duidelijk hoorbaar is. Zo wordt na het eerste deel nogmaals bevestigd dat hij de sound van zijn eerste twee albums voorlopig achter zich heeft gelaten; geen Glamrock-achtige tracks maar McKenna laat veel meer zijn eigen gevoel en intuïtie gelden!

 

Divers muzikaal kleurenpalet

Bij nummers als ‘Mulholland’s Dinner And Wine‘ en de energieke single ‘Nothing Works’ (check de video) is het lastig stilzitten, ‘Breath Of Light’ kunnen we rustig als “psychedelisch” omschrijven en met ‘The Phantom Buzz (Kick In)’ is er toch nog ineens en even een knipoog naar de Glamrock. Daar zet McKenna vervolgens weer moeiteloos wat “kleinere” songs als het wiegende ‘Mezzanine’ en ‘Honest Test’ tegenover en zo wordt het palet van muzikale kleurstijlen steeds verder uitgebreid. Met het wat sombere ‘It’s An Act’ en het korte en meer als soundscape fungerende ‘4 More Years’ wordt dit derde album van McKenna afgesloten. What Happened To The Beach? brengt ons nieuwe inzichten en een authentieke McKenna. Want zeg nu zelf, hoe makkelijk zou het geweest zijn om een soort van vervolg van Zeros te maken? De Brit kiest niet voor de makkelijkste weg en daar worden wij weer gelukkig van. Veel luisterplezier!

 

 

 

14 februari 2024
In dit bericht:
Translate »