De Dijk, een van de grondleggers van de Nederpop van de jaren 80. Een band dat Nederlandstalig tot een hoger level kreeg. Elitair? Nee, dat zeker niet. De teksten zijn voor ieder herkenbaar maar in een mooi en poëtisch licht geschreven. Hoe de liedjes van De Dijk de tijd doorstaan en nu na 40 jaar weet de band op hun eeuwig hoogtepunt te stoppen. Ziggo Dome hebben ze inmiddels achter de rug en de laatste shows door Nederland eindigen in het Muziek-Mekka van Amsterdam. Paradiso 15, 16 en 17 december 2022.

Dit gaat gepaard meteen triple album vol hits. Een mooi overzicht van toen tot nu. Zo zijn de eerste songs die de Dijk bracht muzikaal passend in de tijd. ‘Stilte Voor De Storm’,  ‘Zo Dichtbij’ zijn mainstream voor die tijd, al was het ‘Bloedend Hart’ van het debuutalbum al bijzonder genoeg om dit als een band met potentie te betitelen. Een band die diverse generaties wist te beïnvloeden met teksten over de stad, verloren liefdes en het vuur van de liefde. ‘Groot Hart’, ‘Dansen Op De Vulkaan’, ‘Mag Het Licht Uit’ of misschien wel het hele album van Niemand in de Stad met ‘Wat Een Vrouw’ en ‘Nergens Goed Voor’ zijn klassiekers die de 40 plussers uit hoofd kennen.

Daar waar de generaties opgroeide en families maakten met daarbij behorende inspanningen, kwam er een nieuwe generatie van de jaren 90 die met songs ‘Als Ze Er Niet Is’, ‘Laat Het Vanavond Gebeuren’ en ‘Als Het Golft’ al zingend de vorige generatie achterna gaat. Nu is de muziek verschoven van de plain rock naar de soul met de Haarlemmers Hoorns als extra toevoeging. Het swingt anders en de songs van toen gaan mee in de tijd en sound.

De laatste decennia zien we minder van de band verschijnen. ‘Muzikanten Dansen Niet’ is een mooie omschrijving van de muzikanten. Het verhaal rond De Dijk krijgt een vreemd randje wanneer ze met Solomon Burke een album opnemen.  Wanneer de Soulman naar Nederland komt om met de Dijk te gaan spelen overlijdt hij in het vliegtuig. Toch weten deze muzikanten in laatste jaren mooi songs te produceren waaronder ‘Nu of Nooit’, ‘Kan Ik Iets Voor je Doen’, ‘Amsterdam’ en sluit de band dit album af met hun laatste single ‘Dansen Op De Vulkaan Live’.

Voor ieder die het nog een keertje live wil zien of nog niet heeft gezien (is een must)… De Dijk tourlijst is te vinden op hun site. 

19 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »