Dawes – Misadventures Of Doomscroller


De Amerikaanse folkrock band Dawes werd opgericht door Simon Dawes. Toch wist hij zelf niet goed hoe hij deze band een richting moest geven. Van de postpunk ging de band naar de folk rock. Dawes verlaat de band en de broertjes Taylor en Griffin Goldsmith loodst de band door de bijna 15 jaar van deze band.

De sound van deze band is vooral ontspannen te noemen. ‘Comes in Waves’ sleept je mee in een sound dat door de jaren heen loopt. Al weet de band het album direct met een bijna 10 minuten durend juweeltje te beginnen. ‘Someone Else Cafe’ is wellicht het mooie wat deze band wil uiten. Mooi en meeslepend met ruimte voor solo’s. Je hoort het regelmatig terug en in een soort van prog sound dat alle tempowisselingen tot een geheel wordt gesmeden. Maar dan in de vorm van pop en in een lekker ontspannen sfeertje.

Wanneer het tempo omhoog gaat met ‘Ghost in the Machine’ ligt de rocksound op de loer en gaat het er even wat steviger aan toe. Al is het wel passend bij het verhaal. Met ‘Joke In There Somewhere’ weet de band een vorm te vinden waarbij men aan het eind het Pink Floys sfeer weet te benaderen.

Op dit album staan 7 songtitels en is het laatste deel van ‘Joke In There Somewhere’ los in de setlist aan toegevoegd. Het kan ook de opmaat zijn van het afsluitende ‘Sound That No One Madders’. Dit bijna 10 minuten durende nummer maakt het album weer rond. Een tweede epos juweeltje waarbij de kwaliteit van deze band wederom wordt weergegeven.

Dawes is dan ook een ondergewaardeerde act als het gaat om promotionele doeleinden. Het effect is dat veel mensen deze band niet kennen, maar dat dit een band is die blues, rock, prog, folk en pop liefhebbers verbindt. Zeker de moeite waard om dit te beluisteren!!! 

3 augustus 2022
In dit bericht:
Translate »