David Newbould – Power Up!


David Newbould draait al wat jaren mee in de muziek business. De in Toronto geboren Newbould heeft een hele reis afgelegd om zich uiteindelijk in Nashville te vestigen. Power Up! is de vierde langspeler van deze Rootsrocker dat het gevoel moet overbrengen van de jaren ’70.

Luisteren zoals je een sinaasappel pelt

Power Up! Wordt met de titelsong geopend; de Canadees klinkt getergd en de urgentie spat werkelijk van dit vinnige nummer waar gitaren weelderig om elkaar heen gieren. En juist daar ligt het gevaar want de opener is verre van exemplarisch voor het geheel.  Want vervolgens is daar ‘ Peeler Park’, een meer evenwichtig nummer waar de gitaren nog steeds voldoende ruimte krijgen maar waar de Canadees vocaal ook prima uit de verf komt. Met het krachtige ‘Blood On My Hands’, een nummer dat zo maar met Nick Cave geassocieerd kan worden, sluit Newbould het eerste deel van dit nieuwe album af en kunnen we niet anders concluderen je de plaat als een soort sinaasappel moet luisteren; eerst de schil eraf, dan kom je tot de kern. Overigens nam Newbould samen met vriend Scot Sax zo’n beetje het totale instrumentarium voor zijn rekening dat op Power Up! gebruikt wordt.

Rockmuziek uit de jaren ’70

Het is dus zaak om niet bij de ongekend energieke opener af te haken want Power Up! Heeft voldoende moois te bieden. Op zijn minst bijzonder en tekenend voor de persoon Newbould die het commerciële succes niet nastreeft is de smaakvolle cover ‘Ready For The Times To Get Better’, oorspronkelijk van Crystal Gale en met een sterke bijdrage van Kristen Weber op fiddle. ‘The Lawn’ is wat meer ingetogen met een folkachtig karakter terwijl we bij ‘Home Depot Glasses’ een heuse drummachine horen en met ‘One Last Dance’ pakt hij terug naar de rockmuziek uit de jaren ’70. Verder is ‘That Was Another Time’ natuurlijk verrassend; het ruim vijf minuten durende nummer opent als pianoballad maar ontbrandt halverwege in een dampende rocksong. Met het persoonlijke en op een meeslepende wijze gebrachte ‘Diggin’ In’ sluit Newbould dit nieuwe album af. Als je als muzikant en singer/songwriter in staat bent om een plaat als Power Up! af te leveren kan het niet anders dan dat er een mooie, muzikale toekomst voor je klaar ligt. Veel luisterplezier. 

17 juli 2022
In dit bericht:
Translate »