Het is inmiddels 6 jaar geleden dat de muziekicoon David Bowie overleed. Zijn laatste plaat Blackstar, dat een kankerlaesie is (zwart puntje op de huid dat ingetrokken is en kleine pootjes kent, waardoor het op een ster lijkt). Na  het verzamel album Brilliant Adventures van eind vorig jaar, begint dit jaar (6 week later) wederom met een verzamelalbum ‘Toy’. Dit is een box van 3 cd’s vol heerlijke songs uit het verleden. Ze zijn spontaan opnieuw opgenomen na de Glastonbury show van 2000. Het idee om oude songs een nieuw jasje te geven resulteerde in een serie nieuw songs.

Earl Slick

Met gitarist Earl Slick, Sterling Campbell en Gain Ann Dorsey was het ‘suprise drop’ album klaargestoomd, maar helaas bracht het belemmeringen mee mbt de release. Nu is het twintig jaar later dat we David Bowie in top conditie horen. Een prachtig album met heerlijke songs zoals we Bowie graag willen horen.

De zanger haalt heerlijk uit op songs als ‘Shadow Man’, ‘Karma Man’ en ‘London Boys’. Met het openingsnummer ‘I Dig Everything’ val je direct met de neus in de boter. Prachtig en gelijktijdig besef je dat we deze man missen. Deze muziek uit de jaren 60 klinkt weer als een klok! Op het lekker uptempo nummer ‘Let Me Sleep Beside You’ krijgt Earl Slick de ruimte om zijn gitaarkunsten te laten klinken. Powerful riffs en een heerlijke solo door het nummer heen. Terwijl  het ‘Hole In The Ground’ uit 1970 een heel andere sfeer kent, maar even heerlijk klinkt. Het project begint met ‘Can’t Help Thinking About Me’  dat hij in 1966 schreef. Wanneer je het nummer nu hoort begrijp je direct dat  de honger naar meer was. Het klinkt allemaal lekker fris en alles valt beter op zijn plek dan het origineel.

Alternatieve en Unplugged versies

Op de andere cd’s hoor je de songs in een alternatieve versie of unplugged met, koortjes,  blazers en andere instrumenten. Het geeft direct een andere sfeer in de songs, maar het bewijst wederom dat de songs in de basis erg goed zijn. Dat maakt ook dat we deze man in de muziek missen. Maar met dit speelgoed album uit de kindertijd van de later wordende icoon, weten we nu hoe het ook kan klinken. 

3 januari 2022
In dit bericht:
Translate »