Het is alweer bijna 6 jaar geleden dat de icoon David Bowie kwam te overlijden. In januari zal er wederom een album verschijnen met allerlei niet officieel uitgebracht materiaal. Het album A Divine Symmetry is een mix van songs die Bowie voorafgaande het album Hunky Dory heeft opgenomen.

Docufilm

Op dit moment is in de bioscoop een docufilm over het leven van Bowie te zien. Moonage Daydream is een verhaal dat Bowie als het ware zelf verteld. Met allerlei quotes kijkt hij terug op zijn muzikaal leven. Hier en daar wel wat chaotisch voor iemand die Bowie weinig of niet kent. Door veel beelden toe te voegen die reflecteren op wat er gezegd wordt, maakt het soms verwarrend. Beelden uit zijn laatste video clip gaan gepaard met het verhaal van Major Tom, waarbij de Spaceboy een belangrijke rol in zijn leven blijft spelen. ‘Life on Mars?’, ‘Starman’, ‘Hello Spaceboy’ en ‘Space Oddity’ kunnen natuurlijk  niet ontbreken. Maar het verhaal kent mooie beelden van de begin periode met zijn personage Ziggy Stardust met zijn misschien beste band met gitarist Mick Ronson (Bob Dylan, Lou Reed, Ellen Foley) die later ‘All The Young Dudes’ met Ian Hunter schreef, dat door Bowie werd uitgevoerd.  Maar ook met Trevor Bolder die later furore maakt met Uriah Heep en Wishbone Ash en Rick Wakeman die later voor Yes een belangrijke toetsenist werd. De band die Tony Visconti voor Bowie had klaargestoomd.

Diamond Dogs

De periode van Diamond Dogs gaat hij versnelt langs (Bowie en Visconti verzorgden hier de gitaarsound), maar Earl Slick wist dit live zeker recht te trekken. Toch kent het leuke verrassingen met een Diamond Dog ‘Medley’, Natuurlijk staat men stil bij de Berlijn periode met Brian Eno en gaat men snel door de 80’s waar Peter Frampton (Show Me The Way) de glorietijd van Nile Rodgers en Stevie Ray Vaughan in banen leidde  met de Glass Spider tour. Hiervan komen de songs als ‘Modern Love’, ‘Let’s Dance’ live in vogelvlucht voorbij.  Er zitten meer verrassingen op het album in de leuke versies die soms wat te kort zijn. Hierdoor zijn de songs niet lekker uitgewerkt om te beluisteren.

Eindperiode komt er bekaaid af

De periode van de dance sound van Earthling tot Blackstar komt er wat bekaaid af. Deze periode was niet direct het beste wat Bowie bracht maar wel uitdagend in de experimentele zin. Wellicht dat de fan of nieuwe jongere fans dit later weten te waarderen. Deze periode kent geen hits tot zijn plotseling aangekondigde overlijden in 2016. Bowie weet het album mooi af te ronden met zijn verhaal dat ieder wezen het altijd beter had willen doen, wanneer hij nadenkt over het leven… 

19 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »