De Canadese band Cowboy Junkies bestaat uit de familie Timmins. Michael, Peter en zangeres Margo wordt bijgestaan door bassist Alan Anton. Inmiddels bestaat de band al meer 40 jaar, al kent de band ook lange tussenposen. Hun versie van Lou Reed’s ‘Sweet Jane’ werd in de film Natural Born Killers gebruikt en dat werd voor deze band dan ook de doorbraak.

Persoonlijk album

Nu zijn we heel wat albums en successen verder. De indie popsound met een vleugje country en folk maakt de band bijzonder. De mooie stem van Margo is nog even prachtig op het nieuwe album. Met de nog even scherp gitaarwerk met zo nu en dan een rauw randje van Michael brengt dit album herkenbaar voor de Cowboy Junkies. De songs zijn verzameld en opgenomen tijdens de corona periode. Met een dementerende vader en persoonlijk crisis is dit album wel heel dicht bij de band gebleven.

Weerspiegeling van familiegedachten

‘What I Lost’ is dan ook een toepasselijk openingsnummer en met ‘Hell is Real’ en ‘Shadow 2’ krijgen we een beeld hoe men het verhaal van thuis verwerkt. Met ‘Knives’ zijn de messen van frustratie geslepen en brengt dit muzikaal ook een krachtige sound weer. ‘Hard to Build’ maakt het tekstueel ook een emotioneel nummer. De heerlijke bas lijn verbind het verhaal met de frustratie in de gitaarbreaks.
Het album kent dan ook een mooie weerspiegeling van wat families samen beleven, discussiëren en alles een plek proberen te geven. Deze kwetsbaarheid wordt weergegeven op de hoes.

Een album met een diepere betekenis en dat maakt het allemaal nog mooier dan het album op het eerste gehoor al is.

1 september 2023
In dit bericht:
Translate »