De Canadese Corb Lund is terug met een nieuw album. Na het fraaie Agricultural Tragic uit 2020 is de Canadees terug met zijn dertiende album El Viejo, dat zoveel als “de oude” “de wijze” betekent. De authentieke Canadees bewijst wederom een prachtig album af te kunnen leveren.

 

Een ode aan Ian Tyson

Feitelijk is El Viejo een ode aan één van Lunds beste vrienden, Ian Tyson, die onlangs overleed.  Zelf zegt hierover: “I’m dedicating the record to my old compadre, Ian Tyson, who passed away a few months back. I’ve named the album for him as well. ‘El Viejo’, or ‘the old one’ is what our mutual friend Tom Russell took to calling him in later years. The title track is a pretty special one for us”. En die titeltrack is inderdaad een prachtig ingetogen nummer geworden. Maar naast de ode aan is El Viejo een echt Country album geworden, iets wat niet meer dan logisch is als we de carrière van de Canadees erbij nemen. Lund groeide op in Alberta, Canada, en hij bracht zijn jeugd grotendeels door op ranches. Voor dit nieuwe album verzamelde hij zijn muzikale vrienden, The Hurtin’ Albertans, in de woonkamer van zijn huis. Geen elektrische apparatuur maar alles akoestisch waardoor het album een oprecht, eerlijk en recht-uit-het-hart karakter meekrijgt.

 

Troubadour uit Canada

Opvallend is dat, bewust of niet, het thema gokken als een rode draad door het album loopt. Opener ‘The Cardplayers’, de soepele shuffle ‘When The Game Gets Hot’ (“Oh, when I play the game, I sometimes cheat / I’ll take a little heat occasionally”) en ‘I Had It All’ raken allemaal dit thema. Lund laat zich niet verleiden tot tranentrekkende ballads maar neemt alledaagse thema’s als bron en ontpopt zich tot een heuse troubadour. Bij ‘Was Forth Worth Worth It’ kijkt hij nog maar eens achterom en stelt hij zichzelf de vraag of het allemaal wel waard is geweest en bij ‘Out On A Win’ gaat het verhaal over die worstelaar die over zijn hoogtepunt is maar toch nog één keer voor de overwinning gaat. Lund en zijn muzikale vrienden hanteren dus vooral akoestische instrumenten waardoor de banjo, mandoline en akoestische gitaren op de voorgrond klinken en het geluid bepalen zoals bij het aanstekelijke ‘Redneck Rehab’. Bij het wat rustigere ‘Girl With The Straocoaster’ staat die denkbeeldige zangeres uit Oklahoma centraal en dan is er ook nog het swingende ‘It Takes Practice’ dat voor diverse interpretaties ruimte biedt.

 

Prachtig Artwork

Naast de titelsong noemen wee met ‘Insha’Allah’ waarschijnlijk het mooiste nummer van dit album. Het verhaal gaat over een Britse soldaat tijdens de eerste wereldoorlog en het is niet alledaags om Arabische verwijzingen te horen uit de mond van een Countryzanger. Lund gaat op El Viejo uit van zijn eigen kracht en Western- en Country roots wat door zijn “twang” in zijn zang nog maar eens versterkt wordt. Bij de wiegende afsluiter ‘Old Familiar Drunken Feeling’ horen we Lund en zijn vrienden “So, in a desperate position, made the desperate decision that I’d handle this the cowboy way / Which is to pour enough whiskey on the problem till it catches on fire or it goes away” zingen…… El Viejo is een prachtig en puur Country-album geworden met Lund die de richting bepaalt. Los van al het muzikale moois is ook de cover zo krachtig dat dit alleen al een goede reden is om het album aan te schaffen. Veel luisterplezier!

 

 

28 februari 2024
In dit bericht:
Translate »