Vorig jaar was daar nog de EP Two Rivers Crossing met vooral instrumentaal werk. Nu is daar met The Road And The Stars een nieuw album van de Amerikaanse violist en singer/songwriter Chris Murphy. Overigens is “nieuw” niet helemaal op zijn plaats omdat het feitelijk een verzameling is van materiaal dat hij de laatste jaren heeft uitgebracht.

 

De ‘Fiddle’

De in Los Angeles woonachtige Chris Murphy is in New York geboren en zijn Iers/Italiaanse roots horen we onmiskenbaar terug in zijn muziek. Hij deelde met grote namen het podium en bracht een kleine twintig albums uit. In zijn muziek horen we vaak Roots, Folk, Americana, Bluegass en soms ook traditionele Keltische invloeden terug. Murphy staat vooral bekend vanwege zijn viool/fiddle-spel en ook op The Road And The Strars komen we een aantal instrumentale tracks tegen waarop de Amerikaan juist op dit instrument excelleert. Van de beide instrumentale tracks op dit album is deze versie van ‘Caves Of Killala’ een hoogtepunt.

 

Compilatie

Zoals gezegd is The Road And The Stars feitelijk een compilatie van werk van de laatste jaren. Nummers afkomstig van Red Mountain Blues (2016), The Tinker’s Dream (2017), Water Under The Bridge |(2017) en Surface To Air (2016) vormen de basis, aangevuld met een tweetal nummers afkomstig van live-registraties. In zijn ruim 25-jarige carrière heeft Murphy met zijn “fiddle” zijn sporen ruimschoots verdiend en is een alom gerespecteerde sessiemuzikant. We komen dan ook een aantal instrumentale nummers tegen zoals ‘High Country’ en het wat traditionele  ‘Small Wonder’ en ‘Music For A Feast’. Maar daarnaast is Murphy gewoon een meer dan prima singer/songwriter en nummers als ‘Sailing The World Alone’, ‘Cape Horn’ en ‘Last Of The Twickham Blackbirds’ zijn gewoon prima Roots georiënteerde nummers. Verrassend is ‘Kitchen Girl’, waar we naast Murphy ook Tim O’Brien horen maar het hoogtepunt van deze compilatie is waarschijnlijk toch de shuffle ‘I Swear I’m Going To Learn This Time’. The Road And The Stars is een prima album om met de veelzijdigheid van Chris Murphy kennis te maken. Veel luisterplezier!

 

27 juli 2023
In dit bericht:
Translate »