De singer-songwriter Chris de Burgh kennen de meeste mensen van het prachtig liedje ‘Lady in Red’. De Ier heeft inmiddels 22 albums uitgebracht en allen zijn erg mooi. Met zijn rustgevende stem weet hij de popliedjes tot swingende ballades te maken. Met het nieuwe album, wat een soundtrack is, neemt hij Robin Hood onder de loep.

Het album kent natuurlijk de aanstekelijke strijkers in de songs. Deels geeft dit het Ierse tintje aan zijn songs, maar de songs zijn al juweeltjes van zichzelf. ‘Live Life, Live Well’ is weer een pareltje tussen alle songs die het verhaal van de rover vertellen.

Het is een bekend boek uit 1377 dat het oude verhaal uit 1247 verteld. Dat beperkt weer het schrijven van de teksten. Maar De Burgh weet het boek op een prachtige wijze op muziek weer te geven. Van kinds af (‘Only A Child’), Koning Arthur’s kruistochten (‘Home from the War’) zijn politieke insteek dat de rijken rijker worden. ‘Open Your Eyes’ om te zien wat er daadwerkelijk om je heen gebeurd. De aanpak om de rijken te beroven tot hij wordt gearresteerd (‘The Arrest’ en ‘Break the Law’), wat doet denken aan Pink Floyd’s The Wall.

Met zijn terugkeer weet hij een mini leger te verzamelen om de overvallen (‘The Robbery’) te organiseren tot ze genoeg geld hebben. Een typisch Ierse folk song (‘We ‘ve got the Money’), zijn verliefdheid ten opzichte van Lady Marian, de vrouw van de sheriff en het slagveld tegen Koning Arthur. Dit verliest de man en komt in de gevangenis (‘In Prison’).
Het verhaal dat door de jaren heen gaat, waardoor het een legende wordt (‘A Man For The Ages’ en ‘Legacy’), brengt dit verhaal tot een eind. Met passende muziek daar waar het hoort. De ballades voor de liefde en de extra toepassingen in de strijdliederen.

Bijzonder is dat dit verhaal een mix is van de moderne en historische Robin Hood. Het oude verhaal vertelt dat Hood de edellieden ondersteunde tegen de inname van de sheriff . Zij betaalden deze huurmoordenaar tegen het onrecht dat hen was aangedaan.

8 september 2021
In dit bericht:
Translate »