De voormalige drummer van The Rolling Stone zou inmiddels 82 jaar zijn geweest, wanneer hij  2 jaar geleden niet kwam te overlijden. Nu The Stones met een re-release komt van 40 Licks en nog een tournee in de voorbereiding heeft, verschijnt het album van Charlie Watt zijn side project.

Het is een verzameling van de jazz songs waarmee hij naast The Rolling Stones zich mee bezig hield. Met zijn band tourde hij in kleine clubs. Niet de eigen songs maar de jazz classics van Bennie Goodman, Duke Ellington, Charlie Parker en Peter King stonden centraal. Naast ‘Roll ‘em Charlie’ zijn jazz songs als ‘Cool Blues’, ‘BlueBird’ en ‘Long Ago’ van Ira Gershwin  op dit album.
Het dubbel album kent 3 eigen songs van Watts,  ‘Elvin Suite’ , ‘Roy Haynes’ en ‘Airto’. Zijn herkenbare drumstijl was vooral jazz georiënteerd waardoor de rock van The Stones ging swingen. Achter zijn Gretch wist de man zich heerlijk uit te leven en daardoor was het voor Watts altijd een feest om achter de drums te zitten.

Met dit album is er een mooi document waarbij er een overzicht is van wat Watts door de jaren heen met zijn band speelde. Diverse wisselingen en telkens op zoek naar de lol van het spelen. Jazz geeft de mogelijkheid tot improvisatie en dat weet Watts maar al te goed een strakke basis te geven. Dit hoor je dan ook weer terug bij de beroemde band waar de gitaristen niet altijd even strak in de leer zijn. Watts was hierin een verbindende factor.

 

1 juli 2023
In dit bericht:
Translate »