Down Rounder is de titel van het nieuwe album van de Canadese singer/songwriter Cat Clyde. Na Ivory Castanets uit 2017 en Hunters Trance uit 2019 is dit het derde album waarmee ze ons wederom verrast met een aangename blend van Folk, Country omgeven met een vleugje Soul.

 

Plan B

Door de al eerder uitgebrachte singles gaf de uit Ontario afkomstige Cat de richting maar ook de veelzijdigheid van dit nieuwe album al aan. ‘I Feel It’ is een gevoelige en intieme pianoballad met op de achtergrond een melancholiek klinkende cello terwijl het warme ‘Mystic Light’ wat rijker is georkestreerd en voorzien van een fijne “Country-twang”. Hiermee noemen we ook de twee uitersten qua sfeer op Down Rounder. Dit derde album kwam mede tot stand met behulp van producer Tony Berg (o.a. Phoebe Bridgers) en de nodige sessiemuzikanten nadat Cat geprobeerd had het album samen met haar partner ergens in een studio in een blokhut tot een goed einde te brengen. Dat mislukte waarna met Berg plan B werd uitgewerkt en het album uiteindelijk in zes dagen op de plaat werd gezet.

 

Aanklacht tegen kolonialisme

Als de luchtige opener ‘Everywhere I Go’ nog ruimte tot verbeelding biedt, zo overtuigend klinkt het meest uptempo nummer, ‘Papa Took My Totems’, dat ook een serieuze ondertoon heeft en waarmee ze maatschappelijke betrokkenheid toont. Zelf zegt ze hierover; “ravaging effects of colonialism, the state of the environment, and masculine-dominated society at large / There’s a lot of sacredness that’s being destroyed in the world, and that’s difficult to deal with sometimes. Totems, to me, feel like places and things that are important and real, to witness the destruction of things like that is devastating”. Wie ooit in Canada is geweest zal de schoonheid van de overweldigende natuur herkennen. Ook dat thema laat de singer/songwriter regelmatig terugkomen zoals het mooie ‘The Gloom’ met een smaakvolle pedalsteel.

 

Spiritualiteit

Over het algemeen is Down Rounder vooral een mooi luisteralbum geworden met fijne luisterliedjes die over het algemeen met een minimalistisch instrumentarium uitgevoerd worden. ‘Not Going Back’ is een gevoelige ballad waarin ze uitlegt waarom ze niet wil terugkeren naar het verleden (“I’m not gonna bend back down … I don’t live there no more”) en bij ‘Eternity’ laat ze een spirituele kant van zichzelf horen. Bij het Bluesy klinkende ‘Hawk In The Tree’ weet de Canadese op geheel eigen wijze een spanningsboog te creëren en met de gevoelige ballad ‘Send You Love’ wordt Down Rounder afgesloten. De vergelijking met Patsy Cline ligt hier op de loer bij dit zeer persoonlijke en intieme nummer over een verre vriendschap. Down Rounder is geen Countryplaat; het is veel meer dan dat. Cat Clyde neemt ons met haar authentieke stem mee in haar persoonlijke overpeinzingen die in tien nummers mooi en sfeervol uitgepakt worden waardoor het album eerlijk en oprecht klinkt. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

23 februari 2023
In dit bericht:
Translate »