Ibio-Ibio is de titel van het derde album van de in Londen woonachtige Saxofoniste Camilla George. Het is een directe verwijzing naar de oorspronkelijke bevolking van Nigeria die Ibibio worden genoemd, het land waar de roots van deze zeer getalenteerde muzikante liggen.

Mooie bijdrage van SANITY en Daru Jones

Een muzikale ode aan het land waar haar roots liggen; zo kunnen we dit gevarieerde Jazz-album het best omschrijven. Het album opent met ‘Creation – Abasi And Atai’, een fijne blend van Jazz en Soul dat mede door zangeres SANITY vorm gegeven wordt maar waar Camilla met haar saxofoon nooit ver weg is. Dit nummer is bij uitstek bedoeld om die ode aan de Nigeriaanse cultuur te brengen waarbij met Abasi en Atai verwezen wordt naar de voor de ibibio heersende oppergod en zijn vrouw. Verder is op dit nummer de beroemde percussionist Daru Jones te horen.

Ode aan Abasi

Op Ibio-Ibio zijn naast Camilla en de al eerder genoemde Jones en SANITY nog een aantal gastmuzikanten te horen waardoor er steeds andere accenten gelegd worden en nuances hoorbaar. Natuurlijk ligt de nadruk op het spelen op de saxofoon van Camilla, maar op het instrumentale ‘Journey Across The Sea’ is de bijdrage van de Senegalese Koraspeler Kadialy Kouyate bijzonder. Zo is er een mooie balans tussen de instrumentale tracks zoals ‘Ekpe’ en ‘Ukpowg’ en de nummers waar we wel vocalen horen en waarbij de Afrikaanse invloeden altijd voelbaar zijn. Zo wordt de eerder genoemde heerser Abasi in een tweeluik geëerd; het ingetogen en “jazzy”-achtige ‘Abasi Enyong’ vormt een mooi contrast met het energieke ‘Abasu Isang’ met een fraaie bijdrage van Rosie Turton op trombone en Sheila Maurice op trompet.

Slavernij in Nigeria

‘The Long Juju Slave Route of Arochokwu’ is waarschijnlijk het meest indrukwekkende nummer op dit nieuwe album; SANITY en Jones staan Camilla wederom stil bij de geschiedenis en geven het ingewikkelde verhaal over de Britse slavernij in Nigeria waar we nog steeds resten van zien in het land extra diepgang. Op afsluiter ‘Creation – Nnyin Ido Ibibio’ is het toch echt Shirley Tetteh op gitaar die de aandacht trekt. Ibio-Ibio is een zeer toegankelijk Jazz-album met een Afrikaanse “touch”. Veel luisterplezier. 

8 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »