De Schotse Indiepop formatie Camera Obscura is na een afwezigheid van maar liefst 11 jaar! terug met hun nieuwe album Look To The East, Look To The West.

 

Nieuw inzicht

Het waren roerige jaren voor de band uit Glasgow. Tussen het debuutalbum  Biggest Bluest Hi Fi uit 2001 en 2013 bracht de band een vijftal albums uit en de band kreeg alom lovende kritieken. In 2015 overleed toetsenist Carey Lander en lastte de band een pauze in, eentje die dus uiteindelijk jaren zou duren. Tussendoor werd Tracyanne Campbell ook nog moeder en had ze nog een soloproject onder de naam Tracyanne & Danny. De band behoort tot dezelfde generatie als Belle and Sebastian en tijdens een reünieconcert in 2019 kwam het inzicht bij Tracyanne om de draad weer op te pakken. De belangrijke rol van Lander wordt nu ingevuld door Donna Maciocia maar verder is de band nog steeds in de originele bezetting; naast zangeres Tracyanne Campbell horen we Kenny McKeeve op gitaar, Gavin Dunbar op bais en drummer Lee Thomson.

.

Muzikale verschuivingen

Eén van de kenmerken van de muziek van Camera Obscura is zeker niet veranderd; de stem van  Tracyanne is ook op dit nieuwe album bepalend voor het geluid en varieert van gevoelig en misschien wel zelfs fragiel tot zelfverzekerd. Naast die constante factor zijn er zo nu en dan beste wat muzikale verschuivingen. Luister maar eens naar ‘Big Love’ of ‘The Late Nights’ waar McKeeve de steelgitaar oppakt en we op Country-invloeden worden getrakteerd! Overigens krijgt het album met ‘Liberty Print’ en ‘We’re Going to Make It in a Man’s World’ een vliegende start. Bij het aanstekelijke ‘Baby Huey’ is er ineens een drumcomputer en de verscholen strijkers zorgen dat ‘Denon’ wat extra glans krijgt. Maar het album ontbrandt pas echt bij de groovy ‘Pop Goes Pop’ waar de band zich echt als band profileert en iedereen in de spotlights komt.

 

Prachtige ode aan Carey Lander

Maar de band is ook in staat om het wat lichtvoetige karakter naast zich neer te leggen. Zo is er de gevoelige pianoballad ‘Sleep Walking’ waar Tracyanne zich vocaal van haar beste kant laat horen en de prachtige ode ‘Sugar Almond’ aan de veel te vroeg overleden Lander. Dit nummer is dan ook met recht één van de hoogtepunten van het album (“I loved your heart and soul, you made me kind / There’s nothing I can do, you’re on the brink of life / We’ll never make it now to that seaside town / But I’ll meet you in my dreams and we’ll get right down”). De weelderige titelsong is de logische afsluiter en hier komt alles nog een keer bij elkaar. Muzikaal zijn er misschien wat accenten verlegd maar Camera Obscura klinkt op Look To The East, Look To The West zelfverzekerder dan ooit. De band is elf jaar verder in het leven dus een doorontwikkeling is niet meer dan logisch. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

10 mei 2024
In dit bericht:
Translate »