Iedereen die wel eens getuige is geweest van een concert van The Boss weet dat hij samen met zijn E Street Band een ongekende brok energie over het aanwezig publiek strooit. The Legendary 1979 No Nukes Concerts is een live-registratie van die bijzondere concerten dat een 30-jarige Springsteen gaf in 1979 Madison Square Garden in New York.

Het No Nukes Festival in 1979

Een live album van een kleine 42 jaar oud zal de gemiddelde luisteraar zich afvragen? Dat is een terechte vraag maar er zit wel een verhaal aan vast. We schrijven 21 en 22 september 1979 als in de beroemdste rocktempel van New York het No Nukes MUSE (Musicians United for Safe Energy) festival wordt georganiseerd door onder andere Jackson Browne, vriend van Springsteen. Naast de dan 30-jarige Springsteen geven op dat moment grote namen als Crosby, Stills & Nash, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Tom Petty en James Taylor acte de préséance. Springsteen heeft dan zijn Darkness-album uitgebracht en heeft natuurlijk al succes gehad met Born To Run maar het échte succes en zijn absolute doorbraak zou pas een jaar laten volgen met The River. Voor dat album ligt dan al wel veel materieel klaar en zo kan het dus dat op deze avonden al een eerste live versie van dit prachtige nummer te horen is.

Samen met Jackson Browne

De dertien nummers op dit live-album album worden gekenmerkt door die ongekende energie van The Boss waar hij in afgelopen decennia wereldwijde faam én respect mee heeft opgebouwd en vergaard. Nummers die tegenwoordig nog steeds luidkeels worden meegezongen en als klassiekers worden beschouwd horen we nu gezongen worden door een “jonge” Springsteen met zijn band die onder het bezielende drumwerk van Max Weinberg in topvorm is. ‘Jungeland’, ‘The Promised Land’, ‘Thunder Road’ en natuurlijk ‘Born To Run’ zijn onderdeel van de setlist maar Springsteen speelt dus ook nummers van het nog niet uitgebrachte album The River; het titelnummer en het swingende ‘Sherry Darling’ worden enthousiast ontvangen. Samen met medeorganisator Jackson Browne wordt ‘Stay’ nog gespeeld alsmede de Buddy Holly cover ‘Rave On!’ die als afsluiter fungeert.

Afgestoft, opgepoetst maar toch eigentijds

The Legendary 1979 No Nukes Concerts duurt anderhalf uur en is verdeeld over twee schijfjes. Daarnaast zijn er ook nog uitvoeringen met DVD of Blue Ray beschikbaar want de concertfilm, gemaakt op basis van de oude 16mm-beelden, is volledig bijgewerkt in HD-kwaliteit. Kortom, afgestoft en opgepoetst 42-jarig uniek materiaal dat als altijd nog weer eigentijds klinkt en waar we The Boss als een jonge god horen in combinatie met uniek beeldmateriaal. Veel luisterplezier. 

13 december 2021
In dit bericht:
Translate »