Wanneer Queen in de jaren 80 een nieuwe wending in de sound brengt, geeft dat voor gitarist Brian May het startsein om even wat anders te gaan doen. Samen met zijn maatjes Alan Gratzer (drummer REO Speedwagon), bassist Phill Chen (o.a. Rod Stewart), Fred Mandel (ghost keyboards Queen), Eddie VanHalen en Queen drummer Roger Taylor duiken ze de studio in om eens te jammen. Nu 4 jaar later komt er een uitgebreide versie van deze EP.

Een dag of 2

Het resultaat was verrassend en in een dag of 2 staan er wat songs op de band. Het waren ontspannen dagjes wat niet direct tot het opnemen van een album was gepland. Maar de kwaliteit was voor May goed genoeg om dit als EP te presenteren.

Het titelstuk is gemaakt omdat zoonlief een fan was van deze serie. En dat bracht dat men dit nummer met wat extra toevoeging opnam. Redelijk succesvol omdat dit ook de single werd en een kleine hit.

Songs van de plank en improvisatie

Het nummer ‘Let Me Out’ lag al op de plank van May en kreeg in deze sessie vorm door de solo’s. Een song dat May typeert in zijn songs die hij bij Queen levert en later solo ook weer terug kwam.
Het Blues Braker is een blues in de vorm van John Mayall and the Blues Brakers, waar Eric Clapton aan deel nam. Het nummer is in de lijn van Clapton gemaakt en dat biedt veel ruimte, lees ruim 12 minute,  voor solo’s. Hier horen we de meestergitaristen elkaar afwisselen. May laat later weten dat hij enorm veel van Van Halen geleerd had en dat ze aan elkaar gewaagd waren. Maar in een positieve manier.

De box

Het album is nu uitgebreid met interviews, vele outtakes van Starfleet en improvisaties van de heren.
Van de boogie jazz van ‘Jazz Police’ naar rock and roll in ‘Jam’ en ‘Funky Jam’. Kortom titelloze tracks.

Naast deze box weet May met Sam Ryder een Queen song te presenteren ‘Fought & Lost’ en is de band als Queen nu op zoek naar een plekje op het Glastonbury festival 2024.

17 juli 2023
In dit bericht:
Translate »