Het getuigt natuurlijk best van de nodige durf als je eigenhandig interpretaties van klassiekers van grote namen als Gillian Welch, Glen Campbell, Loretta Lynn en anderen op de plaat zet. De Canadese Bria Salmena, als soloartieste bekend onder haar alias Bria, gaat de uitdaging aan op Cuntry Covers Vol. 2.

 

“Pop-Noir”

De Canadese Bria Salmena is er maar druk mee. Ze maakt deel uit van de begeleidingsband van Orville Peck, ze is lid van Toronto’s postpunkband The Frigs en heeft daarnaast dus nog haar eigen soloproject Bria. Met recht een muzikale duizendpoot lijkt ons zo. De in Ontario gevestigde singer/ songwriter en producer bracht in 2021 al een solo EP, Cuntry Covers, Vol. 1, uit en dus kon een vervolg niet uitblijven. De drang om met klassiekers van grote namen uit de Country-music te experimenten was groot en het eindresultaat mag er zijn; een combinatie van eigenzinnige “Pop-Noir’ en Lo-fi-achtige synthpop zorgen dat bestaande nummers naar een totaal ander muzikaal spectrum worden getransporteerd.

 

Broeierig en spannend

Bria opent met een oudje van Paula Cole; ‘Where Have All The Cowboys Gone’ schudt alles wat met Country te maken heeft van zich af en wordt door Bria gepromoveerd tot een energiek, synth gedreven dansbaar nummer met een fijne saxofoon à la Duran Duran’s Rio-album. Mochten er dan nog twijfels zijn dan is daar met ‘When You Know Why You’re Happing (Mary Margaret) de definitieve bevestiging dat dit uitzonderlijk is; feitelijk is het niet meer dan een drummachine, een resonerende gitaar en weer die saxofoon omgeven door de donkere stem van de Canadese zangeres. Loretta Lynn’s klassieker én hit uit 1967 ‘Don’t Come Home A-Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind) wordt tot een Indierocker met een punkrandje getransformeerd en de versie van Gillian Welch’ ‘I Dream A Highway’ is zo broeierig en spannend dat hij uit Twin Peaks zou kunnen komen. Wat mij betreft zijn het gedurfde, misschien wel briljante herinterpretaties van klassiekers waarbij het enige minpunt het feit dat het maar zes tracks zijn is. Wat ons betreft mag er nog meer van dit origineels en moois door deze talentvolle singer/songwriter uitgebracht worden. Veel luisterplezier!

 

 

 

28 februari 2023
In dit bericht:
Translate »