Het is de meester van de Nederlandse singer-songwritersgenre. De man gaat generaties mee en weet voor iedere generatie een juweeltje mee te geven. Liedjes voor het leven en liedjes voor eeuwig. Naast zijn solo albums wist hij de laatste jaren met de Vreemde KostGangers mooie popsongs te maken.

De Vreemde KostGangers kent de afgelopen jaren een donkere keerzijde. De V van Doe Maar bassist Henny Vrienten overleed dit jaar in juli. De K van Golden Earring gitarist George Kooymans heeft ALS.

Het brengt de Groot weer tot een solo artiest die eigenlijk al met pensioen is. Een muzikant als hem kun je niet met pensioen sturen. Die zal altijd zijn verhalen door liedjes blijven vertellen. Alleen nu niet meer live.

Het album Windveren is dan ook een album met mooie liedjes over wat er om zich heen gebeurd. Over de luchtige thema’s als liefde in ‘De Dame Met Een Hondje’ en ‘Piazza Di Chirico’. Toch weet hij de emotionele thema’s altijd al mooi weergeven. Dit doet hij nu met ‘Raven Boven’ en ‘Als Je Huilen Wilt’ en natuurlijk de maatschappelijke thema’s met ‘Aarde’ en ‘Enge Mannen’. Het zijn altijd mooie verhalen die een diepere betekenis kent.

Ooit zong de Groot “geef de reiziger een stoel…” maar geef deze man een gitaar en dan komen de verhalen vanzelf. 

15 november 2022
In dit bericht:
Translate »