Nadat Ozzy Osbourne het live album Live at Last  opnam verliet hij de band Black Sabbath. Er werd een vervanger gevonden in de ELF zanger Ronnie James Dio. Een niet verkeerde keuze en de albums ‘Heaven and Hell’ en ‘Mob Rules’ bracht Black Sabbath weer kleur.

Het was dan ook een goede reden om wederom een live album uit te brengen. Dit werd een van de beste rock live albums everrrr. Live Evil is in de titel al meesterlijk en Ronnie James Dio bewijst dat hij live ook een meester zanger is.

Nu na 40 jaar is er een deluxe versie van het album verschenen. Niet alleen dat de songs weer opgepoetst zijn, maar ook zijn er de alternatieve songs waar men uit kon kiezen op dit album verschenen.
Of dat nu de echte meerwaarde is, is voor mij de vraag, want het origineel kent inderdaad de beste songs van de opgenomen tourdata.

Het album is dan ook vanaf de eerste klanken van ‘E5150’ (Emergency-code voor de US cops van een psychiatrische patiënt  verwarde man, dat VanHalen later voor een album heeft gebruitk) tot de ‘Fluff’ top te noemen. Met het hoogtepunt Heaven and Hell/ Sign of the Southern Cross/ Heaven and Hell dat totaal bijna 20 minuten duurt.
Natuurlijk horen we de classic ‘Black Sabbath’ songs ‘War Pigs’, ‘Iron Man’, ‘Children of the Grave’, ‘NIB’ en ‘Paranoid’.

Het verhaal herhaald zich net als bij het vorige live album. Nu is  Ronnie James Dio die zich als “bit of Hitler” ontpopt en op zijn beurt ergert aan Iommy cocaine gebruik. Drummer en opvolger van Ward Vinny Appice gaat met Dio mee. Samen met Jake E Lee (die later door Ozzy wordt binnengehaald) en Rudy Sarzo (van Ozzy’s band) vormt zich de band DIO en brengt men het meesteralbum Holy Diver.

Meestergitarist Tommy Iommy en bassist Geezer Butler blijven over. Bill Ward keert terug en met Deep Purple zanger Ian Gillan wordt Born Again opgenomen.
Toch weet de band het succes van deze jaren niet meer te halen totdat Ozzy met de reünie terugkeert. Daarna herhaalt alles zich weer.  Vertrekt Ozzy, keert Ronnie James Dio terug. Deze band wordt wegens rechten van Black Sabbath nu  Heaven and Hell genoemd.

Maar dit album blijft een juweeltje!

 

 

 

 

10 juni 2023
In dit bericht:
Translate »