Wanneer de heren Douglas McCombs (11th Dr en Charlyeam Day),  Bill MacKay (Drag City) en Charles Rumback o.a.( Ryley Walker) hun kunsten bijeen leggen gaat het project onder de naam Black Duck een instrumentaal avontuur aan.

De heren weten dit avontuur een vorm te geven dat doet denken aan een improviserende Shadows van de moderne tijd. Het album weet heerlijk ontsannen te beginnen met ‘Of The Lit Backyards’ en  ‘Foothill Daze’.
Met Second Guess wordt het wat meer geïmproviseerd. Al klinkt het naar het zoeken van de start en basis van het nummer, en dan ruim 5 minuten lang. Dit vindt de band dan weer met het mooie ‘The Trees Are Dancing’. Met een lekkere shake en drums weet de baslijnen een heerlijk loopje hierin te vinden.
Opvallend is ook dat de mix van dit album geen overmatige gitaarwerk of drums naar voren schuift. Het is in balans en ingetogen waardoor het geheel nog mooier is geworden.
Van jazz naar surf gitaar en van improviserende noise naar gestructureerde luister songs. Het maakt het album divers en pakkend wanneer je ‘Second Guess’ en ‘Thunder Fade That Earth Smells’ overslaat. Al is het zeker de moeite waard dat de heren zich nog een keer verenigen.

1 juli 2023
In dit bericht:
Translate »