De excentrieke zangeres van IJsland Björk Guomundsdottir is inmiddels 56 jaar en zit alweer meer dan 45 jaar in het vak. Ja deze zangeres begon als 11 jarige tiener te zingen en werd bij The Sugarcubes in 1986 tot 1992 tot een IJsland trots geheven. Wanneer deze band wordt opgeheven, gaat Björk solo en scoort ze direct met haar debut album Debut.

Met Fossara is ze tot haar 10de  album gekomen. Op de laatste albums weet ze te experimenteren met geluid  en klanken. Dit produceert ze in de songs Mycelia en Ovule. Met het a capella nummer ‘Sorrowful Soil’, ‘Her Mothers’s House’ en ‘Ancestress’ brengt ze een ode aan haar overleden moeder. Ingetogen mooi en kwetsbaar. Samen met de Amerikaanse zanger Serpentwithfeet neemt ze het ‘Fungal City’ op. Terwijl de Noorse zangeres Emilie Nicolas haar bijstaat in ‘Allow’.

Voor dit album weet Björk de nadruk te leggen bij de zangpartijen die leidend door het album gaan. Met haar manier van expressie en uitwerken van de songs, weet ze dat ze een klein publiek aanspreekt. Maar de wijze waarop ze dit doet behoort tot een andere slag van kunst. Dat maakt ze met haar muziek geheel weer tot een grootheid. 

4 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »