The godfather of the singer-songwriters block of the UK. De man die protestsongs schreef en bekend werd met teksten als ‘I don’t want to change the world, I’m not  looking for a new England’ uit het nummer ‘A New England’. Het liedje uit het begin van de jaren ‘80 is nog even actueel. Nu verschijnt Steven William Bragg met het album The Million Things That Never Happened, en heeft hij tekstueel gezien een afslag genomen. Toch blijft hij altijd een maatschappijkritische blik houden.

Het heeft bijna 10 jaar geduurd voordat hij met een nieuw album kwam. Hij bleef zich echter druk maken over de huidige politieke toestand. Het mini-album ‘Bridges Not Walls’ was een tussendoortje, een teken van leven zeg maar.

De man was vooral een troubadour die optrok met de linkse kant van het politieke spectrum. Inmiddels heeft hij hier de brui aan gegeven, en heeft het schrijven van prachtige liefdesliedjes, en kritische songs over de hedendaagse wereld, weer opgepakt. ‘Should Have Seen It Coming’ en het countrynummer ‘Freedom Doesn’t Come For Free’ zijn titels die voor zichzelf spreken. De lekkere uptempo popsongs, en slepende songs als ‘Ocean Lonesome’, zorgen voor een melancholische sfeer. Zijn verhalen zijn verteld uit eigen perspectief, hetgeen de songs een persoonlijk karakter geven. Bragg weet de verhalen te vertellen zonder dwingend te worden.

Niet dat alles even vernieuwend is. Zo begint het ‘Good Days and Bad Days’ met een lijn, die grote gelijkenis toont met de lijn ‘Come gather ‘round people, Wherever you roam’ uit het Dylan-nummer ‘The Times They Are A-Changin’. Nee, de songs schuren langs de songs van Bob Dylan, maar dan met zijn kijk op de wereld. Het titelstuk en ‘The Buck Doesn’t Stop Here No More’ zijn toch wel weer juweeltjes die dit album sieren.

Met dit album weet hij zich weer op de kaart te zetten, en hopelijk krijgt hij nu wel de verdiende aandacht in Europa. En dat terwijl de man wereldberoemd is in eigen land, en als een Boudewijn de Groot van Engeland het volk beleerd met zijn sociaal politieke gedachtengoed.



 

1 november 2021
In dit bericht:
Translate »