Beirut – Artifacts


Wanneer de Amerikaan Zach Condon op jonge leeftijd al verschillende instrumenten weet te bespelen en de route naar Europa vindt worden de klanken van Beirut alleen maar Europeser. Dat maakt een bijzondere klankkleur en gaan Paul Collins, Nick Petree en Perrin Cloutier met de creatieve geest van Condon mee. De mix van de Balkan met Amerikaanse jazz en Portugese fado met  Europese indie maakt dat deze band een bijzonder eigenzinnige sound heeft.

Het album Artifacts is een verzameling van b kantjes, eerdere outtakes en de re-release van de EP Lon Gisland. Het is dan ook een overzicht vanaf Condon’s 14de jaar tot nu.
Het maakt dat het album divers in de sound is en met ‘Elephant Gun’  sterk begint. Met ‘Bercy’ komt meer de oude folk-klanken in het album en is er veel diversiteit in dit anderhalf uur te vinden.

Toch krijg ik het gevoel dat het na het eerste album een pauze nodig is om het tweede deel te waarderen. Het tweede deel kent de synth sound met pakkende melodieën in bijvoorbeeld  ‘Sicily’ en ‘Fountains and Tramways’ terwijl het folkse Interior of a Dutch House weer een heel andere sfeer meekrijgt.

Soms is het heel strak anders kan het wel eens wat zweven in de zang. Al is het in het geheel een prima album, een moment voor de wereldmuziek liefhebbers en een must voor de fans van Zach Condon.



 

3 april 2022
In dit bericht:
Translate »