Bart Davenport – Episodes


Ze zijn er nog; singer-songwriters die een mooi uitgebalanceerd album uitbrengen en bewijzen oprecht als een troubadour betiteld te kunnen worden. Episodes, het achtste album van de Amerikaan Bart Davenport, is zo’n album en Davenport verdient het om een dergelijke kwalificatie te krijgen.

Britpop uit de jaren ’60 en ’70

De in Oakland geboren Davenport is al lang geen onbekende in de muziekwereld en heeft zich de afgelopen decennia als een soort muzikale kameleon ontwikkeld. Met The Loved Ones trakteerde hij ons op een soort van Garagerock, met Honeycut was het soul wat we hoorden en Episodes is dus alweer zijn achtste soloalbum in het genre singer/songwriter waarbij hij bewust voor een sound kiest die past bij de jaren ‘60/70. De opener ‘It’s You’ werpt ons onmiddellijk enkele decennia in de tijd terug; een onvervalst stukje Britpop waar we zo maar invloeden van The Kinks in terug kunnen horen maar evengoed zijn de invloeden van The Beatles of Bowie’s Ziggy Stardust hoorbaar. Overigens komt dat gevoel ook terug bij het vlotlopende ‘All Dressed In Rain’ en het wat rustigere ‘Wireless Moon’. Dat Britpopgevoel loopt dus als een rode draad door het album want tegen het einde is daar nog ‘Creatures In Love’ dat ook weer dat typische gevoel oproept.

Van akoestisch naar bossanova

Maar als geen ander kan de Amerikaan ook liedjes heel bewust klein houden; het Folkachtige ‘Alice Arrives’ is een heel mooi voorbeeld en de akoestische gitaar en de strijkers zorgen voor een intiem gevoel. Wat rijker gearrangeerd is het fraaie ‘Billionaires’ en met het soepele ‘Naked Man’ dat het verhaal verteld over een fictief personage bewijst Davenport nog maar eens een begenadigd tekstschrijver te zijn. Soms weet Davenport ons echt te verrassen;  zo is daar het lichtvoetige ‘Easy Listeners’ waar we mede door de percussie van Andreas Rentiera (o.a. Jose Gonzales) een fijn bossanova ritme krijgen en waarmee hij ons een vleugje Zuid Amerika meegeeft. Verder heeft ‘Strange Animal’ een wat donker en psychedelisch randje en treedt hij met het door gitaren en een zalig orgeltje omgeven instrumentale ’99 Forever’ waarschijnlijk buiten zijn comfortzone. Met het zeer smaakvolle ‘Still Life’ sluit Davenport dit nieuwe album Episodes af. Na enkele luisterbeurten kunnen we niet anders concluderen dat dit schijfje absoluut aandacht verdient want het zit zowel muzikaal als tekstueel ijzersterk in elkaar. Veel luisterplezier. 

9 april 2022
In dit bericht:
Translate »