Band Of Horses – Things Are Great


In 2006 was daar het debuutalbum Everything All The Time van de Amerikaanse Americana en indie rock band Band Of Horses. Het betekende hun doorbraak en nu, in 2022, is daar hun zesde album met de titel Things Are Great en geven Ben Bridwell en zijn makkers met dit nieuwe album en tien nieuwe tracks een inkijkje in hun DNA.

Frontman Ben Bridwell

Dat debuutalbum betekende de doorbraak van de band uit Seattle, Washington, en ‘The Funeral’ was hun eerste grote hit. De excentrieke Bridwell, meestal gekleed met houhakkersblouse en cap is de stem en de belangrijkste schrijver van de band. Er zouden dus nog een viertal albums volgen plus een prachtige akoestische live registratie in het Ryman-theatre in Nashville. Ook de release van Things Are Great werd uitgesteld; dit nieuwe album was grotendeels al voor de pandemie klaar maar we kennen inmiddels het verhaal wel en als klap op de vuurpijl werd de voorgenomen release in januari nog met een paar maanden verlaat. Verder kende de band na hun laatste album Why Are You OK uit 2016 nog een tweetal personele wijzigingen dus het is niet raar dat we toch wel reikhalzend uitkijken naar een nieuw volwaardig album van die band die door frontman Ben Bridwell met zijn typische stemgeluid al jaren succesvol is.

Een soort van rauw ethos

Met opener ‘Warning Signs’ blijft Band Of Horses dichtbij zichzelf; een wat rustige opening die gaandeweg knap wordt uitgebouwd met tempowisselingen en diverse “bruggen”. Bridgwell neemt ons mee naar 2016 toen hij tijdelijk zijn stem verloor maar we kunnen de tekst evengoed reflecteren op de afgelopen jaren toen de wereld zich in de wurggreep van de pandemie bevond. Vervolgens is daar de al eerder uitgebrachte single ‘Crutch’ en op zich zit hier wel een aardige anekdote achter; “I think like a lot of my songs, ‘Crutch’ starts with something from my real life. Obviously ‘Crutch’ means some of the things that I was dependent on. My relationship for one. I think I wanted to say, ‘I’ve got a crush on you,’ and I thought it was funny how relationships also feel like crutches”. Centraal op het album staat ‘Aftermath’, ook weer zo’n typisch BOH-nummer dat uitwaaiert maar ook weer heftig ontbrandt in gitaarpartijen en mooie zanglijnen en een soort van rauw ethos vormt.

De kunst op een nummer uit te kunnen bouwen

Maar Band Of Horses is een band die altijd uit diverse vaatjes tapt en een album boeiend weet te houden. Zo is ‘Tragedy Of The Commons’ best ingetogen en heeft ‘In The Hard Times’ een wat bluesy karakter. Steeds beter wordt duidelijk dat qua sound de band terug probeert te keren naar hun beginperiode. Ook heeft de band er altijd wel een handje van om video’s te maken die wat buiten te lijntjes kleuren en bij het sfeervolle ‘In Need Of Repair’ is dat zeker het geval. Een nummer als het wat rauwe en stuwende ‘Light’ is ideaal om tijdens een concert het publiek mee te krijgen en bij het sterke ‘You Are Nice To Me’ is daar wat experimenteel gitaarspel. Net zoals bij de opener is ook afsluiter ‘Coalinga’ alles wat een nummer van Band Of Horses speciaal maakt; mooie melodielijnen, de stem van Bridwell en altijd het gestaag opbouwen van een nummer om het uiteindelijk te laten uitvouwen met een ongekende climax. Things Are Great is weer een onmiskenbaar Band Of Horses album en qua geluid keert men inderdaad (deels) terug naar de beginperiode. Wederom een topalbum. Veel luisterplezier. 

5 maart 2022
In dit bericht:
Translate »