August Kann – This Is The Sound


Twee jaar na zijn debuutalbum is de Noorse singer/songwriter terug met zijn tweede album, This Is The Sound. Het album, dat fysiek op 25 februari verschijnt, is nu al digitaal voor iedereen beschikbaar.

Een gesprek met zijn oma

De Noorse troubadour opent met het akoestische ‘This Is The Sound’, de titelsong van het album. Het is het prachtige liefdesliedje waarbij de Noor schakelt tussen een gesprek met zijn oma, die een dag later zou sterven, en zijn geliefde. Ook op zijn debuutalbum How Did All These People Get Into My Room uit 2019 bleek Kann al een begenadigd verhalenverteller en op dit nieuwe album trekt hij die lijn door. Zijn muziek wordt wel eens omschreven als “Simple” maar het is uiterst doeltreffend want de singer/songwriter heeft tijdens zijn studie aan de The Norwegian Academy of Music zijn vaardigheden goed ontwikkeld.

Het liedje is een weergave van een dialoog

De teksten die hij schrijft zijn geïnspireerd op het dagelijks leven en de mensen in zijn leven. Veel van de nummers bestaan uit gesprekken tussen twee mensen. ‘The Shortest Way To India’, centraal op het album, gaat bijvoorbeeld over een gesprek tussen twee geliefden in een disfunctionele relatie. Hier probeert de hoofdpersoon afstand te nemen van haar partner en in India vrijheid te vinden. Dat liefde ook voor Kann een geliefd onderwerp is blijkt ook op dit tweede album. ‘Pitbull’ is een mooi liefdesliedje en als je goed luistert hoor je dat de vergelijking met Paul Simon en Sting qua klankkleur helemaal niet zo vergezocht is. Het nummer, dat een lekkere groove heeft, is wat rijker georkestreerd en de tweede stem van Thea Emile Wang kleurt prima bij die van Kann. Op ‘Pitbull 2’ is de Noor nog openhartiger over zijn achtergrond tegenover zijn geliefde.

Bijdrage van Thea Emile Wang

Maar dat de Noor veelzijdig is bewijst hij met het wat politiek getinte ‘Who Do Voodoo Like You Do’ waar hij een denkbeeldig gesprek voert met Trump. Maar net zoals de opener vinden we ook een paar heel klein gehouden liedjes terug die absoluut het vermelden waar zijn; luister maar eens naar het ingetogen ‘I’ve Been Cold’,  het akoestische ‘December Song’ of ‘I Found A Whole In The Ground’ met wederom een mooie vocale bijdrage van Thea. De afsluiter ‘Indeed I Do’ is waarschijnlijk het meest opgewekte en rijk georkestreerde nummer; tempowisselingen, een rijk en gevarieerd instrumentarium en verrassende melodielijnen zorgen voor een haast Beatlesque-achtig nummer.

Ijzersterke teksten en verrassende melodielijnen

Met dit tweede album bewijst August Kann een nieuwe stap in zijn muzikale ontwikkeling te hebben gezet; het is een coherent geheel en het album luistert makkelijk weg, ook als volledig album. De teksten zijn wederom knap en passen perfect op de mooie melodielijnen. Het is dan ook absoluut de moeite waard het album nu al te ontdekken. Veel luisterplezier.

Een stukje tekst van de titelsong: “I told my grandma the night before she died / I said hey grandma I’ve found a girl, and oh she cried / She said: oh, oh, you shouldn’t be here you should be with her / But I’ve got so many days grandma, and you don’t, from what I’ve hear / Go, go, just listen to what I say All I want is for you to be happy August, this you must know

21 januari 2022
In dit bericht:
Translate »