Amper een jaar na het uitkomen van haar ijzersterke album Tell It Like A Man is de Amerikaanse Amanda Shires alweer terug met een nieuw album; Loving You. Samen met pianiste Bobbie Nelson zijn er negen “American Standards” opnieuw bewerkt, aangevuld met de door Bobbie zelf geschreven titeltrack.

 

American Standards

Iedereen kent Willie Nelson maar zijn zus Bobbie Nelson is minder bekend. Meestal opererend op de achtergrond maar toch is de bijdrage van Bobbie op piano altijd aanzienlijk geweest. Ze maakte deel uit van The Willie Nelson Family en haar pianospel wordt alom geprezen. In 2021 ging Bobbie in op de uitnodiging van de Amerikaanse Amanda Shires om samen een plaat op te nemen die min of meer in het teken stond van nieuwe interpretaties van “Classic Standards”. Amanda Shires heeft natuurlijk zelf ook een imposante carrière; als soloartiest, als echtgenote van Jason Isbell en deel uitmakend van Jason Isbell And The Unit 400. Tien liedjes waarvan we de meeste waarschijnlijk kennen maar die in deze uitvoering en gespeeld door deze twee sterke vrouwen nog meer glans krijgen. Dit album krijgt een bijzondere lading mee vanwege het feit dat Bobbie vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleed.

 

Ontroerend

Dat we een nummer als ‘Waltz Across Texas’ terugvinden is niet verrassend maar als daarna de eerste pianoklanken ‘Always On My Mind’ gaan we er toch echt eens voor zitten. Dit nummer was de aanleiding voor een totaal nieuw album, want oorspronkelijk was het de bedoeling om alleen dit nummer samen op te nemen. En deze uitvoering zou je zomaar kunnen ontroeren. Dat het niveau op Loving You hoog, zo niet erg hoog is, wordt gaandeweg steeds meer duidelijk. ‘Dream A Little Dream Of Me’ is met het vioolspel van Amanda prachtig en de uitvoering van ‘Summertime’, met ook nog een kleine vocale bijdrage van Willie Nelson, is werkelijk adembenemend. De instrumentale titelsong, het enige nummer dat echt zelf door Bobbie is geschreven, past naadloos in deze setlist waarbij nog maar eens duidelijk wordt wat voor pianiste Bobbie feitelijk was.

 

Een mooi tijdsdocument

De andere instrumentale track is de klassieker ‘La Paloma’ met Amanda op haar favoriete instrument, de viool. ‘Angel Flying Too Close To The Ground’, de Country-klassieker ‘Old Fasionhed Love’ en ‘Tempted And Tried’ worden door Amanda en Bobbie in werkelijk onuitwisbare interpretaties uitgevoerd en op plaat gezet. En zo word je als het ware in dit album gezogen dat muzikaal van zeer, zeer hoge kwaliteit is en waar elke uitvoering tot een soort van nieuwe klassieker wordt gepromoveerd. De afsluiter ‘Over The Rainbow’ is een even logische als gewaagde maar de beide dames slagen met deze ijzingwekkend mooie uitvoering met vlag en wimpel. Deze tien ‘American Songbook’-klassiekers worden nieuw leven ingeblazen en krijgen waarschijnlijk eeuwigheidswaarde. Een album dat op het eerste gezicht misschien niet erg aansprekend is maar dat na enkele luisterbeurten wel wordt. Een prachtig tijdsmonument met deze twee prachtdames in de hoofdrol. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

27 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »