De Deense singer/songwriter Alex Vargas die o.a. een hit scoorde met ‘Higher Love’ is na een afwezigheid van drie jaar terug! Het nieuwe album van de in Copenhagen woonachtige Vargas heet Big Big Machine en het geluid op dit album is inderdaad “groots”.

 

Robuust klinkend en rijk aangezette arrangementen

De 35-jarige Deen loopt al bijna twee decennia mee in de muziekindustrie. De frontman van de band Vagabond vond ondanks het succes de gekozen richting van de platenmaatschappij niet passend en koos voor een solocarrière. Hij moest op zoek naar creativiteit en vond zichzelf opnieuw uit en Big Big Machine is alweer zijn vierde soloalbum. De vooruitgesnelde single ‘Yougazer’ heeft het goed gedaan en is best illustratief voor het geluid van dit nieuwe album. De arrangementen worden rijk aangezet, de productie is robuust en soms zijn de nummers zelfs wat bombastisch en doen ze aan de beginperiode van Robbie Williams denken. Luister maar eens naar de opener ‘Mama, I’ve been Dying’ dat na een relatief rustig begin uitgebouwd wordt tot een krachtige popsong. Net zoals bij de gehele productie wordt er wat galm toegevoegd, iets wat ook in de jaren ’80 vaak met succes werd doorgevoerd.

 

Enkele korte soundscapes

Ook de recent uitgebrachte single ‘Pages’ is een catchy popsong, ‘Shine Your Way You’ is fijne retropop en ‘Days Are Going Darker’ is misschien wel de hit-in-de-dop op Big Big Machine. Natuurlijk vinden we ook popballads terug zoals ‘Meant To Be Together’ en ‘Get Out Of My Will’ dat iets meer laagjes heeft en daardoor beter beklijft. Er staan ook enkele korte soundscapes op die uitnodigen om verder uitgebouwd te worden. Zo is het akoestische ‘Slow Bullet In A Fast Gun’ een verademing maar duurt helaas maar een kleine minuut en ook het Beatlesque klinkende ‘Pickles’ had verder uitgewerkt mogen worden. Bij de afsluiter ‘Famous Last Goodbye’ komt alles bij elkaar; het zou zo maar een nummer door Trevor Horn geproduceerd kunnen zijn; een soepele melodie, diffuse gitaren en Vargas die met zijn falsetto stem laat horen wat hij vocaal in huis heeft. Big Big Machine is een meer dan geslaagd volwassen popalbum geworden met een vette knipoog naar de jaren ’80. Het luistert makkelijk weg, is erg toegankelijk met enkele verrassingen. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

 

6 maart 2023
In dit bericht:
Translate »