De Amerikaanse rock act Aerosmith bestaat 50 jaar.

De band kent hoogtepunten en diepe dalen. Staat voor alles wat Rock And Roll betekend. De glamour and fame, drugs en drank, seks imago en stoere mannen praat, drama en uit een diep dal klimmen.
Het is de heren in de afgelopen jaren iets bespaard gebleven en daardoor is Aerosmith iconisch geworden.

De attitude en charisma van zanger Steven Tyler en de ontspannen klanken van gitarist Joe Perry, met de ondersteuning van gitarist Brad Whitford, bassist Tom Hamilton en  drummer Joey Kramer als basis voor deze band geeft dat Aerosmith een mooie balans kent van frontman en background band.

De keerzijde

Al kent dit ook een keerzijde. De muzikanten komen zo nu en dan in opstand en ieder maakt zo nu en dan een solo album. Tyler verscheen in American Idol als jurylid en ontdekte Pink. Joe Perry zien we bij the Hollywood Vampires en schuift als gast bij diverse acts aan. Toch keert iedereen terug bij Aerosmith.

Totdat drummer Joey Kramer net voor de pandemie een blessure opliep. Er loopt zelfs een rechtszaak omdat de band hem niet meer als drummer wil. Op dit moment is John Douglas zijn vervanger.

Toch bestaat de band 50 jaar en pakt hun kans op om weer te gaan toeren. Zonder enige nieuw materiaal op zak weet het label vorig jaar al een live album uit 1971 te brengen en is er nu een volledig Greatest Hits album.

Mooi overzicht

Een mooi overzicht van de band in de afgelopen 50 jaar. Van het ‘Mama Kin’, de hit ‘Dream On’ van het debuutalbum. ‘Lord of The Things’ dat als voorloper van ‘Walk This Way’ mag fungeren.  De swing rock ‘Same Old Song and Dance’, de classic ‘Train Kept Rolling’ van het tweede album Get Your Wing tot de  ‘Walk This Way’ en mooie ‘Sweet Emotion’, de  swingblues ‘Big Ten Inch Record’, ‘Adam’s Apple’ van het diverse Toys In The Attic plaat.

Maar deze greatest hits houdt het niet alleen bij de singles en hits. Met gemiddeld 4 songs per album zonder songs op van hun mindere periode tussen ‘Draw the Line’ en ‘Permenant Vacation’ schuift dit album gemakkelijk door naar de RUN DMC hit van ‘Walk This Way’ naar ‘Dude Looks Like A Lady’ en het prachtige ‘Hangman Jury’.

Het tweede leven

Het werd de start naar het comeback moment waar Aerosmith snel groeit naar een stadion act. De ervaring is er en de snuiverij is geweest. Met ‘Rag Doll’ is deze live versie een bonus voor het album. De rockballads ‘Angel’, ‘What It Takes’ en ‘Cryin’ doen het nog steeds goed.
Voor alle 80’s mensen zijn ‘Living On The Edge’, “Love in An Elevator’, ‘Other Side’ en het heerlijke basloopje van ‘Janie’s Got A Gun’ in ieders geheugen gegrift.

Met het ‘I Don’t Want To Miss A Thing’ uit 1998 scoort de band in Nederland hun grootste hit.
Na het album Music Fron Another Dimension!  Uit 2012 werd het in de hitlijsten en nieuw materiaal stil rondom Aerosmith.

Dit album is een mooi album om een hernieuwde kennis te maken met deze rockact van wereld formaat. En ja de songs live te horen (en zien) is inderdaad een meerwaarde! 2 september start de tour met The Black Crowes in de US.

18 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »