ABBA – Voyage


De Zweedse band ABBA breng na 40 jaar een nieuw album uit. Het is een reis door de tijd en er is inmiddels veel veranderd. Er is volop gespeculeerd over dit nieuwe album, en dat brengt hoge verwachtingen met zich mee. Zeker als het gaat om de iconische band uit de jaren 70/80, die door verschillende persoonlijke omstandigheden volledig uiteenviel. Maar Voyage heeft een vertrouwd geluid, alsof er niets is veranderd.

Wie kent niet hits als ‘Dancing Queen’, ‘The Winner Takes It All’ en ‘Souper Trooper’. Vaak worden topacts op hun toppunt verafschuwt, en pas later op waarde geschat. Hier ligt dan ook de kracht van de band, want niemand kan zeggen dat de songs niet goed in elkaar zitten. Of je er nu van houdt of niet.

Vertrouwd geluid

De band brengt met dit nieuwe album een vertrouwde sound ten gehore. We gaan terug in de tijd en de songs zijn tijdloos, zoals het ‘Keep An Eye On Dan’ en ‘Don’t Shut Me Down’.  Het klassieke en musical-georiënteerde ‘Bumblebee’ doet denken aan de kampvuur-songs ‘I Have A Dream’ en ‘Chicitita’, dat ook een titel heeft waarvan je denkt: ‘Kan je niet iets beters verzinnen?’

Maar toch is er op deze plaat wel meer ‘geleend’ uit het verleden. Met ‘Little Things’ heeft ABBA weer een potentiële kersthit te pakken, en het ‘I Can Be That Woman’ heeft wel erg veel van ‘Listen to Your Heart’ van Roxette.

Nieuwe generatie

Het album heeft de vertrouwde ABBA-sound, en zal zijn weg naar de fans van weleer zeker vinden. En ook wel naar de jongere fans, die ABBA hebben leren kennen van de Mamma Mia-film en/of musical. 

5 november 2021
In dit bericht:
Translate »