49 Winchester – Fortune Favors The Bold


Jaar na jaar, laagje voor laagje boetseerden en schaafden vier vrienden uit Castlewood, Virginia, aan hun muziek en sound. In dat dorpje ergens in Russell Country met amper 2.000 inwoners vonden vier vrienden onder leiding van frontman Isaac Gibson elkaar en besloten om hun droom na te jagen. Fortune Favors The Bold is nu hun vierde album en het eerste dat op het gerenommeerde label New West wordt uitgebracht.

De reis die afgelegd is

Het viertal is inmiddels een zeskoppige band geworden maar nog steeds is 49 Winchester de band die zijn afkomst niet verloochend en daar ook trots op is en Fortune Favors The Bold gaat feitelijk over de reis die de vrienden aflegden. Gibson zegt hierover: “This album is about the hard work we’ve put into 49 Winchester — our lives are this band, plain and simple / It’s a snapshot of our where we are right now, of being far from home, and giving it everything you’ve got — out on the road and making a racket with these boys”. Dat de band zowel muzikaal als tekstueel een ontwikkeling doorgemaakt heeft blijkt meteen als we naar opener ‘Annabel’ luisteren, waarbij de zeer prettige stem van Gibson het nummer draagt.

Strakke ritmesessie

49 Winchester is al lang niet meer die countryband want hun geluid is meer opgeschoven richting Rock en Alt Country en doet af en toe denken aan het geluid van Lynyrd Skynyrd zoals bij nummers als ‘Man’s Best Friend’ en ‘All I Need’; het toetsenspel op het Hammondorgel en de vet aangezette gitaarriffs in combinatie met een strakke ritmesectie en die wat ongepolijste stem van Gibson. Met ‘Hillbilly Daydream’ wordt er wat Soul/Blues invloeden toegevoegd en zo blijft het album boeiend en afwisselend. Overigens is ook de cover een verwijzing naar waar de mannen vandaan komen; we zien een mijnwerker een diamant vinden tussen de steenkool en hiermee geeft de band op hun manier een ode aan de hard werkende bevolking in de mijnen van Zuidwestelijk Virginia.

Een ode aan Russell County

Dat de band een hele reis heeft afgelegd om te komen waar ze nu staan wordt mooi vormgegeven in het rustige en haast akoestische ‘Russell County Line’ als we Gibson horen zingen:  “And if you wonder where my heart is when I’m out on the road / It’s right at home, I left it honey just for you to hold / And if you wonder how I’m doing, know that I am doing fine / But I wish I was in Virginia on the Russell County line”. Natuurlijk mag een ballad niet ontbreken en met ‘Damn Darlin’’ en ‘Second Chance’ zijn daar twee ballads die qua sound erg verschillend zijn maar beide hun uitwerking niet missen. Met de afsluiter ‘Last Call’ gaan de registers nog één keer open en op deze swingende Honky-tonk boogiewoogie is het niet mogelijk om stil te blijven zitten. Fortune Favors The Bold is een hele goede plaat geworden waarbij de band zich van zijn beste kant laat zien en horen. Veel luisterplezier. 

13 mei 2022
In dit bericht:
Translate »