Ramses3000 brengt op 10 mei zijn nieuwe studioalbum Thalamus uit via Intercept Records. Het album werd in een klooster vlakbij Breda opgenomen. Vandaag verschijnt de nieuwe single Everglades. Tijdens Roadburn festival zal Ramses3000 Thalamus presenteren op het offroad programma in museum De Pont.

In de winter van 2022 verbleef multidisciplinair kunstenaar Yannick Verhoeven, beter bekend als Ramses3000, drie maanden in een klooster om te werken aan een nieuw album. Geïnspireerd door rustgevende muziek wilde hij muziek componeren die de luisteraar in staat stelt te ontspannen en de prikkels van het dagelijks leven te verwerken. Na zijn debuut Nadja had Verhoeven het verlangen om onbekend, muzikaal terrein te verkennen. Net als veel andere creatieven kampt Verhoeven met ADHD-stoornissen. Ontspannende muziek helpt hem dagelijks om tot rust te komen en zijn hoofd op orde te krijgen. Gedreven door het verlangen om dit gevoel van rust met anderen te delen, verhuisde Verhoeven zijn studio naar Park Zuiderhout, een historisch klooster en verpleeghuis voor ouderen, gelegen in de bossen. Om meer inzicht te krijgen in hoe muziek luisteraars tot rust brengt, onderzocht Verhoeven tijdens zijn verblijf de werking van het menselijk brein. Hij raakte geïntrigeerd door de effecten van muziek op de hersenen en de manieren waarop de hersenen muziek verwerken. Dit leidde tot de titel Thalamus, de naam voor de hersenkern die essentieel is voor het verwerken van muziek.

Naast de natuurlijke omgeving hadden de bewoners van Park Zuiderhout een grote invloed op Verhoevens creatieve proces voor zijn nieuwe muziek. Door gesprekken en het bezoeken van kerkdiensten raakte Verhoeven gecharmeerd van klassieke muziekstijlen zoals Gregoriaans, Barok en Renaissance. De gesprekken met de fraters en paters over de zin van het leven en wat de rol van muziek in hun leven was, werden de basis voor Verhoeven’s nieuwe muziek. Tijdens dit opnameproces kreeg Verhoeven wat persoonlijke dingen te verwerken: een relatie was net beëindigd en met zijn muziek had hij het verlangen om verder te gaan en naar de zonnige kant van het leven te kijken. Het album resulteerde in een opmerkelijke trip die, volgens de muzikant, in zijn geheel beluisterd moet worden. Thalamus is een kruisbestuiving waar de klassieke en digitale werelden elkaar ontmoeten, met invloeden uit ambient, jazz, new age en psychedelische muziek.

Voor de totstandkoming van de nieuwe single Everglades heeft Ramses3000 veel verschillende versies gemaakt. “De track begon tijdens mijn werkperiode in het klooster, waarbij ik een eerste versie had waarbij ik het gehele instrumentarium zelf had ingespeeld. Om de track meer tot leven te laten komen, heb ik vervolgens verschillende bevriende muzikanten erbij gevraagd. Voor het componeren van deze track werd ik geïnspireerd door zowel barokcomposities als game soundtracks.Beluister de single onderaan dit bericht. Eerder verscheen al de single Aphasia.

Om het publiek inzicht te geven in zijn creatieve proces, liet Verhoeven zijn muziek horen op verschillende platforms. Van prestigieuze kunstinstellingen tot het uitvoeren van Thalamus als kunstinstallatie op gerenommeerde festivals als Amsterdam Dance Event, November Music en Boring Festival. Bij de komende shows werkt hij ook samen met geur kunstenaar Brian Oomens en visuals worden live gegenereerd door Aniek de Rooij.

13 april 2024
In dit bericht:
Translate »