Alt-folk/americana collectief Classic Water brengt vandaag de laatste single voorafgaand aan het nieuwe album ‘Matter Of Time’ uit. ‘Question’, met de stotterende synths van toetseniste Lotte van Leengoed – bijna klinkend als een MRI-machine die op het punt staat te flatlinen – ontvouwt de vreugde van het huwelijk in de mars van de dood.

“Love is something like water / something we’d never realized we could miss,” opent zanger Tom Gerritsen met de vraag of hij in zijn leven genoeg vreugde heeft omarmt. Het is een ontroerende schets van liefde die volhardt ondanks het zwoegen van spijt, in lijn met het gedicht van David Berman waar Classic Water naar vernoemd is. De innerlijke realist staat eeuwig op gespannen voet met de innerlijke romanticus; Hoe kunnen we vrede sluiten met de steeds groter wordende leegte in ons als de zaken uiteen beginnen te vallen?

Frontman Tom Gerritsen over de single: 
“Hoe verhoudt het onzichtbare zich tot het zichtbare? Waarom laat ik me zo snel leiden door onbelangrijke zaken terwijl ik vele dagen blind ben voor wat er werkelijk toe doet? Is het überhaupt mogelijk om je leven vorm te geven rond immateriële zaken? Dat zijn de vragen die centraal staan in “Question”, een nummer dat ik schreef terwijl ergens, diep verzonken in mijn hoofd, een echo van The Stone Angel van Margaret Laurence rondwaarde. De muziek is even exploratief en meditatief van aard als de tekst totdat een moment van overgave wordt bereikt, waarna de sputterende synthesizer de rest van de band meeneemt op een reis naar het ongewisse.”

De single wordt bijgestaan door een experimentele één uur durende video, waarin Gerritsen een gat van een kubieke meter graaft in een verlaten veld, gehuld in een wit pak. “Met deze video wilden we gestage aftakeling en uitputting in beeld brengen, te midden van een landschap dat een unheimisch, dreigend, post-apocalyptisch gevoel oproept. Het einde van de video zal vervolgens veel vragen oproepen bij de kijkers die tot het eind zijn blijven hangen.”

‘Matter Of Time’ wordt op 16 februari 2024 gepresenteerd in De Nijverheid, Utrecht, bijgestaan door muzikale gasten Nagasaki Swim en Benji. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://eventix.shop/qqygq8v9.

Classic Water Debuutalbum Concrete Pleasures (2021) werd opgenomen in de snelle echokamer van het Zweedse platteland met Stacy Parrish (o.a. T Bone Burnett, Robert Plant & Alison Krauss), en de nummers klinken ook zeker zo. Matter of Time is in meerdere opzichten veel dichter bij huis. Opgenomen in de Amsterdamse studio van de Nederlandse producer Jan Schenk (o.a. Amber Arcades, Lewsberg & Claw Boys Claw), met uitzicht op de sprankelende waterkant van het IJ, realiseerde Classic Water zich dat het vastleggen van deze nummers een meer pragmatische en praktische aanpak vereiste, waarbij minimale overdubs werden gebruikt, terwijl elementen van demo’s die Gerritsen thuis had opgenomen opnieuw werden gebruikt. Zijn stem wordt vaak begeleid door een Spaanse gitaar, waarvan de warme tonen het gevoel van toevluchtsoord temidden van de angst in de muziek accentueren. Ondertussen achtervolgen de andere oprichters – Albert Dijk (drums), Lotte van Leengoed (zang, toetsen) en Jan Pieter Middelkoop (bas) deze nummers als koppige spoken.

Hoewel Classic Water – vernoemd naar een gedicht van David Berman (Silver Jews, Purple Mountains) – pas in januari 2020 voor het eerst verscheen, zijn ze erin geslaagd om gedurende de hele pandemie te blijven knetteren en hebben ze media-aandacht gekregen uit de VS, Groot-Brittannië, Australië, Canada, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken en zelfs Japan en China, naast hun thuisland. Van een uitgebreid livestream videoproject – opgenomen op en in samenwerking met 7 verschillende thuislocaties –  voor hun eerste album release show tot het creëren van een mechanische analoge kunstinstallatie voor hun Le Guess Who? optreden in 2022, hebben de live shows van de band bewezen een viscerale ervaring te zijn. Het heeft ze al op gerenommeerde Nederlandse podia als Paradiso (Amsterdam), Vera (Groningen) EKKO & TivoliVredenburg (2x Utrecht) gebracht, evenals internationale optredens op o.a. Future Echoes (Zweden), Kulturhaus Insel (Berlijn), FZW (Dortmund), Palais Sommer & The Sound of Bronkow (2x Dresden).

14 januari 2024
In dit bericht:
Translate »