Vorig jaar juni bracht de Engelse prog rock-legende Porcupine Tree na een afwezigheid van maar liefst dertien jaar eindelijk weer een nieuw studio-album uit getiteld ‘Closure/Continuation’ (de opvolger van ‘The Incident’ uit 2009), dat op de eerste plaats van de Nederlandse album chart binnenkwam. Bovendien gaf de band dat jaar ook weer voor het eerst sinds oktober 2010 een concert in Nederland: op maandag 7 november in een uitverkochte Ziggo Dome te Amsterdam als enige Benelux show.

Deze zinderende show wordt op vrijdag 8 december door Music For Nations (/Sony Music) als prachtig live-document ‘Closure/Continuation.Live.’ digitaal, op vinyl en als Blu-Ray CD-DVD boxset uitgebracht (alle formats staan in de bijlage). Linktree hier.

‘Closure/Continuation.Live.’ is een perfecte audiovisuele weergave van de triomfantelijke terugkeer van Porcupine Tree op het podium. De luisteraar/kijker ervaart de hele show alsof hij zelf op het podium staat terwijl de band zijn setlist met “hits” (die volgens frontman Steven Wilson geen hits zijn maar “een volkslied uit een alternatief universum”) energiek en technisch perfect uitvoert om de 17.000 uitzinnige bezoekers naar een onvermijdelijke climax te leiden.

Steven Wilson, Richard Barbieri en Gavin Harrison – aangevuld met de toerende muzikanten Randy McStine (gitaar) en bassist Nate Navarro – spelen tijdens deze show een groot deel van Porcupine Tree’s reünie album uit 2022, naast klassiekers en publieksfavorieten als ‘Trains’, ‘Fear of a Blank Planet’ en ‘Anesthetize’.

TRACK LISTING
1. Blackest Eyes
2. Harridan
3. Of the New Day
4. Rats Return
5. Even Less
6. Drown With Me
7. Dignity
8. The Sound Of Muzak
9. Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled
10. Chimera’s Wreck
11. Fear of a Blank Planet
12. Buying New Soul
13. Walk The Plank
14. Sentimental
15. Herd Culling
16. Anesthetize
17. I Drive The Hearse
18. Sleep Together
19. Collapse the Light Into Earth
20. Halo
21. Trains

PORCUPINE TREE
Steven Wilson (Vocals, Guitar, Piano, Synthesizers & Sampler)
Richard Barbieri (Keyboards, Synthesizer, Piano & Sound Processing)
Gavin Harrison (Drums & Percussion)

In 2010 nam Porcupine Tree een pauze na zijn grootste headline show ooit in de Royal Albert Hall in Londen te hebben gespeeld. Op dat moment was het vooral een internationaal gevierde en gelauwerde cultband die al twee decennia lang wereldwijd werd vereerd door loyale fans, en vooral geliefd was vanwege zijn unieke en genre overschrijdende rock.

Maar tegen de tijd dat Porcupine Tree in 2021 zijn terugkeer aankondigt, liggen de kaarten geheel anders. De PT-cultus is enorm gegroeid en de wereldwijde fanbasis is in euforische staat als het nieuwe en wereldwijd bejubelde (11e) album ‘Closure/Continuation’ uitkomt, dat wereldwijd hoog de albumlijsten in schiet (o.a. nummer #1 in Nederland en Duitsland, en nummer #2 in eigen land UK). Met de daaropvolgende arena tour doorkruist Porcupine Tree vier continenten en speelt voor bijna 200.000 mensen, van wie velen de band nooit eerder zagen. Elke avond speelt de band bijna drie uur en put uit een diepe, rijke catalogus die de afgelopen tien jaar daarvoor sluimerend en onaangeroerd heeft gelegen. De reacties van fans, critici en collega-muzikanten zijn niets minder dan extatisch.

DISCOGRAFIE
On the Sunday of Life… (1992)
Up the Downstair (1993)
The Sky Moves Sideways (1995)
Signify (1996)
Stupid Dream (1999)
Lightbulb Sun (2000)
In Absentia (2002)
Deadwing (2005)
Fear of a Blank Planet (2007)
The Incident (2009)
Closure/Continuation (2022)
‘Closure/Continuation.Live.’ (2023)

ONLINE
WEBSITE | https://porcupinetree.com/

6 november 2023
In dit bericht:
Translate »