Pixies Live @ Oosterpoort Groningen
Datum: 3 maart 2023

 

In Amerika touren  de alternatieve rockers Pixies met de band Weezer door de grote zalen. Hier in Nederland is vooral Pixies die de kar moet trekken en dat doet men dan ook met een eigen Europese tour. Het gaat om de promotie van het laatste album Doggerel en dat zien we dan ook terug in de setlijst.

Daar waar Paz Lenchantin,  Black Francis of Frank Black (al heet de man Charles Thompson), David Lovering en Joey Santiago in 1988 voor het eerst in Nederland speelde en een jaar later Pinkpop verraste (toen nog met Kim Deal), klonken de scheurende gitaren met opzwepende bassen als een nieuwe stroming in de muziek. Inmiddels zijn de Pixies uitgegroeid tot een grote act dat vele bands inspireert, waaronder het Engelse Wunderhorse. En speelt de band voor het eerst in het noorden, Groningen.

 

Wunderhorse mag dan ook mee op tournee en speel het voorprogramma vol overtuiging met songs van hun album Cub. De voormalige bandnaam  The Dead Pretties speelde in de donkere zalen van London en als 17 jarige tienerband wist men de aandacht wel te vestigen. Nu, zes jaar later  weet Jacob Slater met zijn band de grotere zalen  van Europa de bespelen en zien we hem vol passie het publiek van de Oosterpoort toezingen. De sound met volle gitaren en gierende gitaartonen door de songs geven een ruwe sound wat we kennen van Pixies en tegenwoordig acts als Sam Fender.
Songs als de hit ‘Leader of the Pack’, ‘Poppy ‘, ‘17’ en ‘Butterflies’.

               

Voor het eerst doen de Pixies Groningen aan en daar zat het noorden zeker op te wachten. Met een goedgevulde zaal zien we veel mensen dansen en de tijd van toen herleven wanneer de band begint met ‘Debaser’ van het succesvol album Doolittle, ‘Bone Machine’ en ‘Cactus’ van het debuutalbum Surfer Rosa. De donkere danszaaltjes is nu een concertzaal en het publiek beleefd het nog als toen. Alleen flirt men nu ruim 35 jaar later. Opvallend in de songs die voorbij komen is dat men 1 song speelt van het meest verkochte Pixies album Head Carrier, ‘All The Saints’.  Al weet men de classics ‘Here Comes Your Man’, ‘Hey’ en het vrolijk klinkende ‘Mr Grieves’ van Doolittle mee te zingen.

Wanneer de songs op de avond doornemen valt het op dat het de songs van het nieuwe album Doggerel rustiger en melodieuzer zijn. Met akoestische gitaar neemt Black het publiek mee. Maar een gesprek met het publiek zit er niet in. Nee we komen om het spelen en het publiek om zoveel mogelijk songs te horen en dat lukt dan ook. Bijna 40! Songs komen voorbij zonder dat het saai begint te worden.  Hiervan speelt de band (bijna) het gehele Doggerel album en mengt men dit met songs van toen. Het mooie aan deze band is dat je nooit weet wat men gaat spelen en ieder setlijst verschillend is.

Nee, Pixies is nog steeds een top act en terecht dat men op de grote festivals een terugkerende act zijn.

 

 

 

4 maart 2023
In dit bericht:
Translate »