Daar waar de vogels het hoogste lied zingen, zijn de spechten die met hun gehamer over de wijde velden te horen zijn.  Het Noorse duo Picidae, een vertaling van spechten,  weet met hun magische klanken een rustgevende sfeer te creëren.

Het duo bestaat uit zangeres Sigrun Tara Øverland doe tevens de lier, autoharp en gitaar bespeeld en Eirik Dørsdal die de trompet, elektronica, kalimba bespeeld en ook hier en daar de vocalen voor zijn rekening neemt.

De titel van het album A Stray Labyrinth

Het recente album kreeg een mooi verhaal mee. It’s Another World zag men op Airport van Moskou mee al was de letter l weggevallen. Hierdoor kreeg het album ook de titel mee van It’s Another Wor d.
“De titel van het nieuwe album (lees hier review) is het een Labyrint van verhalen en songs. Iets waar je je in waant en dan komt er een nieuw liedje en nog een en nog een waarbij je in de songs telkens weer iets nieuws hoort. Het wordt een labyrint van muziek en misschien kom je er nooit uit hahaha.”

Het album uit  2017 is alweer een poosje geleden.

“Ja, dat is waar”, verteld zangeres Tara, “We wonen apart eigenlijk en ik leef in het noorden en Erik in het zuiden van Noorwegen. We hebben beide kinderen om op te groeien. Daarna kwam corona eigenlijk, dus ja het is het leven zal ik maar zeggen, waardoor het allemaal iets langer heeft geduurd.
We zijn allebei ook drukdoende mensen hoor en in de tussentijd heb ik nog een solo album gemaakt. En Erik ook met zijn eigen muziek. “

De verschillen

‘Het verschil is vooral dat we samen al jaren samenwerken en dat we vooral de focus hebben in het werken als duo. Nu hebben we 2 gasten en een song met een orkest gemaakt. Het was een grote ervaring om een nummer te maken met het Artic Philharmonisch orkest moet ik zeggen. Het is een arragement van Erik en dat zijn we trots op.”

“Live spelen we vooral als duo en is er een bassist als gast aanwezig.”
Erik neemt het verhaal over wanneer Tara hem even aankijkt.

“De aanpak is vooral hetzelfde geweest. Al denk ik dat de luisteraar het anders hoort omdat we voor 5 songs dubbele bassen hebben gebruikt en we hebben alles live direct opgenomen. Dat was de basis van het geheel. Daarna is het geheel afgemixt.”

 

Al zien we dat Tara al lachend het voortouw neemt voor alle vragen. “ Voor het nieuwe album zien we de ontwikkeling dat we met het nieuwe album meer oriental klanken en instrumenten hebben gebruikt. Dat is voor ons het grote verschil. En voor de highlight….euh het  is vooral het titelnummer. De arrangementen die Erik hiervoor heeft geschreven en daarna het opnemen van het geheel.

Een van de songs is “I Saw Her Mum With A Cherry Blossom’ dat hebben we toen naar de bassist Jo berger Myhre gestuurd om hier een vrije toevoeging voor aan te leveren. Het is een van mijn favorieten geworden. Dat was het namelijk niet, maar toen ik het terug kreeg van hem was ik overrompeld. Woaauww wat een mooi geheel is er van gemaakt.”

“Dat had ik ook, het is een mooie toevoeging in wat we doen. Hij is een veelzijdig bassist dat maakt het geheel ook mooier dat het liedje oorspronkelijk was.”
“Er was iemand die zei dat je over natuur en mensen schrijft vertelde hij. Dat dit voor veel mensen herkenbaar is, al gaat het vooral over mijn leven dat ik dan ook graag deel.”

Het is nu minder jazz en ik denk dat  euh eigenlijk ken ik niemand die muziek maakt zoals wij dat doen en daarom zie ik het meer als een mix van leven. We zijn geen jazz act oriëntaal of popduo. We zijn een mix dat niet in een hokje past en ook geen hokje behoeft. Het maakt het gelijk ook weer moeilijk om te spelen.
Omdat we geen gerichte clubs hebben waar we kunnen spelen. Het maakt dat we zowel in jazz clubs spelen en in Japan meer oriëntaal clubs. Al spelen we ook in kleine zalen en podia waar een groot diversiteit van aanbod is. “

Japan

“We hebben jaren geleden op een jazzfestival in Japan gespeeld en dat maakte dat iemand ons heeft omarmd om daar veel te spelen. We zouden graag naar de Benelux willen komen. Al is het nog lastig om een serie clubs te vinden.”
“Gister hebben we een concert gegeven met allerlei vuur en gekkigheid dat is mooi voor de toekomst. Al heb ik allerlei muziekstijlen gemaakt maar dit ligt het dichtst bij mij.”

Toekomst

Erik verteld dat “dit is voor mij  een muzikaal project waarbij ik niet van te voeren iets hoef te doen. Ik ben altijd een composer en speel mijn eigen songs en nu is het een samenwerking wat dit duo het verschil maakt.”
“Het geheel is niet alleen een project. We hopen dat we snel weer een album kunnen maken en we hebben geen plannen om nog meer kinderen te krijgen hahaha. Het is geen project waarbij we haastig zijn om meer te produceren maar wat het maakt wat het leven geeft.”

13 mei 2023
In dit bericht:
Translate »