Philip Kroonenberg legt op zijn nieuwe album Wherever You Are zijn ziel bloot in uit het hart gegrepen liedjes over het overlijden van zijn vrouw

Toen Philip Kroonenbergs grote liefde Jellie in 2016 een zeldzame vorm van kanker bleek te hebben, toog hij aan haar zijde regelmatig naar het ziekenhuis. Tijdens de behandelingen en operaties schreef hij in de wachtkamer liedjes. Die belandden op het album Some More Time uit 2019. De titel van die plaat symboliseert de diep gekoesterde tijd die Kroonenberg en zijn geliefde hadden gekregen door de behandelingen, waar Jellie goed uit was gekomen. Nu brengt hij Wherever You Are uit, opnieuw een plaat met liedjes over zijn geliefde. Luister alvast naar Again, de eerste single van het nieuwe album dat op 23 februari verschijnt.
Liedjesfontein
Zes jaar na de eerste diagnose sloeg eind 2022 het noodlot opnieuw toe. Jellie werd gediagnosticeerd met een andere, ongeneeslijke vorm van kanker. Haar gezondheid verslechterde en ze overleed uiteindelijk in juni 2023. In het halfjaar daartussen waren ze weer vaak samen in het ziekenhuis en bij Kroonenberg begon tijdens die ziekenhuisbezoeken de liedjesfontein opnieuw te stromen. Als in een roes schreef hij de ene na de andere song over de verdrietige situatie waarin ze zaten.
Het resultaat van die schrijfsessies is het nieuwe album Wherever You Are, een ingetogen, akoestische plaat die recht door de ziel snijdt met kwetsbare, uit het hart gegrepen liedjes. Kroonenbergs dochters Patsy, Dunja en Lynn schreven mee aan de plaat en zijn ook te horen, met bijdragen op vocalen en piano. Reyer Zwart speelt contrabas en harmonium.Bewogen tijd
Het album luistert als een fotografisch verslag van een intens, zeer bewogen halfjaar en doet soms bijna Dylanesque aan, maar op The Wrong Door klinkt ook een vleugje Nits door en de engelachtige tweede stem van dochter Patsy contrasteert schitterend met de wat drogere countryklank van Kroonenberg.

Wherever You Are is een verzameling songs die geen mens onberoerd zal laten en wil naast het vormgeven van de eigen rouwverwerking ook troost bieden aan eenieder die door een zware periode gaat.

De productie van Wherever You Are was in handen van Reyer Zwart en Frans Hagenaars. Het artwork werd gemaakt door Max Kisman.

17 december 2023
In dit bericht:
Translate »