Muzikant, auteur en kunstenaar DUFFHUES onthult met ‘Hunting’ een eerste track van zijn nieuwe album. ‘Warlock Enemy’ is de tiende langspeler van de outsider singer-songwriter en verschijnt op 1 februari 2024. De songs op het nieuwe album zijn niet zelden korte verhalen, met personages die alledaagse, vreemde of absurde dingen meemaken en evenzo handelen. Met beschouwingen – al dan niet verankerd in de verbeelding of de actualiteit – waarin tegelijkertijd een duister, tragisch en melancholisch mensbeeld naar voren komt. De songs zijn ingebed in avant-gardistische blues, roots en folk, hetgeen vaak atypische songstructuren oplevert. 
DUFFHUES is een uit Den Bosch afkomstige auteur die duistere verhalen ten gehore brengt, sinds 2001 en al tien albums lang. Telkens met een existentialistische blik op de wereld. Zoals een schrijver verhalen schrijft en als boek of bundel uitbrengt, zo schrijft DUFFHUES korte verhalen en brengt ze uit als songs en albums. Net zo goed kunnen deze songs ‘korte verhalen met muzikale omlijsting’ worden genoemd. Zijn werk is in de basis gestoeld op het oeroude ambacht van troubadour die de wereld observeert en erover vertelt, maar dan met scherpte, venijn en helemaal anno nu. DUFFHUES’ werk brengt in feite een literaire herinterpretatie van de blues, uit tijden waarin de rootsmuziek zijn oorsprong vond. Naast het schrijven van Engelstalige songs schrijft DUFFHUES korte verhalen in het Nederlands en maakt hij videokunst.
DUFFHUES beschouwt zichzelf als een outsider singer-songwriter. Net als voorganger ‘Murder Call’ maakte hij ‘Warlock Enemy’ volledig in zijn eentje; hij schreef de songs, nam ze op – waarbij hij alle instrumenten zelf inspeelde – en mixte het album. Hij nam het album op in een bunker, waar de temperatuur niet boven de dertien graden uit kwam. Dat deed hij met opzet: in een wereld waar men voortdurend opzoek is naar comfort, leek het hem juist de uitdaging een album te maken met zo min mogelijk comfort.
Het eerste vrijgegeven nummer ‘Hunting’ is een song over het jagen op romantiek en magie, in een wereld die langzaam maar zeker de afgrond inglijdt. De release van de track gaat gepaard met een op Super 8 film geschoten video.
24 november 2023
In dit bericht:
Translate »