Zes jaar na de release van hun veelgeprezen UK Top 4 album The Punishment Of Luxury, keren de synthpioniers van Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) terug

met hun gloednieuwe studioalbum Bauhaus Staircase, dat op 20 oktober uitkomt.

Het eerste nummer van het album is het titelnummer met een knipoog naar Andy McCluskey’s liefde voor het Bauhaus-tijdperk en de kracht van protest-kunst.

Het wordt het meest expliciete, politieke album van de band tot nu toe en is de bekroning van hun verlangen om zowel Stockhausen als Abba te zijn – geboren uit de impuls om nieuwe verkenningen op gang te brengen tijdens de lockdown. Andy McCluskey geeft toe: “I rediscovered the creative power of total boredom”.

Bauhaus Staircase

is voornamelijk geschreven, opgenomen en gemixt door zowel McCluskey als Paul Humphreys (die onlangs voor de tweede keer vader is geworden). Een andere, belangrijke externe invloed was David Watts, die vooral bekend is als rockproducer die aan het hoofd stond van de Sheffield-band The Reytons’ recente UK nummer 1 album. Hij mixte twee nummers op de nieuwe OMD-plaat.

Variërend van de prachtige film noir ballad ‘Veruschka’ tot ‘Antropocene’ – een term voor het huidige tijdperk in de evolutie van de aarde, tot het sinistere ‘Evolution Of Species’ en het hectische ‘Kleptocracy’ – OMD’s grootste protestlied, is het nieuwe album een breed, elektronisch, sonisch meesterwerk dat tekstueel de onderwerpen van de toekomst aanpakt. De plaat sluit met ‘Healing’ – een moment van reflectieve kalmte en een zeldzame OMD-co-write met tekst van McCluskey’s vriendin en singer-songwriter Caroline England uit Liverpool en productie van ATOM TM

OMD heeft maar liefst 25 miljoen singles en 15 miljoen albums verkocht,

waardoor ze uitgegroeid zijn tot de elektronische synthesizerpioniers en een van de meest geliefde popgroepen van Groot-Brittannië. Tot hun 13 albums behoren de heruitgegeven ‘Orchestral Manoeuvres In The Dark’ (1980), ‘Organisation’ (1980), ‘Architecture & Morality’ (1981) en ‘Dazzle Ships’ (1983).

OMD zou eigenlijk al met pensioen moeten zijn en klassiekers als Enola Gay en Maid Of Orleans uitvoeren op het nostalgische festivalcircuit, zoals zoveel van hun leeftijdsgenoten doen. In plaats daarvan hebben ze een album gemaakt dat zich kan meten met hun beste werk. Bauhaus Staircase is onmiskenbaar het werk van een duo dat 45 jaar na hun eerste optreden bij de legendarische club Eric’s in Liverpool nog steeds perfect op elkaar ingespeeld is.

McCluskey vat samen: “I’m very happy with what we’ve done on this record, I’m comfortable if this is OMD’s last statement”.

 

Bauhaus Staircase – Tracklist:

 1. Bauhaus Staircase
 2. Anthropocene
 3. Look At You Now
 4. G.E.M.
 5. Where We Started
 6. Veruschka
 7. Slow Train
 8. Don’t Go
 9. Kleptocracy
 10. Aphrodite’s Favourite Child
 11. Evolution Of Species
 12. Healing
23 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »